Saturday, November 10, 2012

Quick update!

Salam,

Its been awhile tak menjengah kat blog ni, so just a quick update. 

Amani went to preschool or more like a day care center (cause they still take care of poo-pee stuff) for 2 weeks now. She is really well-behave at school, i really mean it! Kalau kat rumah apa saja Ibu dia suruh, dia buat taktau aje and I have to shriek ala2 Awie. Kalau tak mmg tak layan la itu budak. But when her 'teacher' told her to do anything, she just nod and follow. Anyonyo ini budak.. kalau kat rumah selalu aja temperature ibu naik tapi kat sekolah kemain lagi ekau yek! Alhamdulillah, she can adapt super fast but after this need to start potty training. Big girl dah tu, nak menyalin pampers bagai ibu dah tak dayo! 

Amru Rayyan growth pulak, hrmm mcm biasa at 5month old, I start feed him with solid food. But not every day. Susu mmg nak yang fresh dari ladang aje hehe He still refuse using bottle. Tak tau nak buat camana dah so just follow his flow jela. Tapi time dia betol2 kelaparan and I'm still at lab, dia tibai jugakla tapi jenuh ayahnya pujukla kan. 

Progress on research, alhamdulillah dah dapat momentum untuk start and go to finishing line! Banyak pulak fruitful ideas and supported pulak by my beloved sv, jadinya alhamdulillah my research is fine and hopefully momentum ni akan sentiasa berterusan sampai ke akhirnya.  Insyaallah.

Till then ppl, keep on updating


Wednesday, October 10, 2012

FALL 2012

Salam

The colorful season is here! Alhamdulillah dpt lg merasa keindahan alam pd musim luruh ni. Daun2 bertukar jadi kemerahan.. memang cantik sangat di Kanada sekarang ni. We went to Rockwood, Guelph for picnicking while the tempt reach 6deg. But real feel is like -1deg.. Brrr breezy day! We bundle up like in winter season. But it did'nt stop us to spent our quality time with family and friends while enjoy the beautiful nature. And also it harvest time! We spent our long weekend (holiday for Thanksgiving day) to Chudleigh's Farm, Halton Hills for apple picking. Tapi tahun ni tak semeriah mcm tahun lepas, dapat kutip yang hijau2 je.. nasib baik sedap.. dapatla bwk balik 2beg plastik kan.. =).. Okay lets enjoy the picture!
















Friday, October 5, 2012

One year already maaa..

Salam

Its been one year, to be exact 1 yr and 2 month I've been in Canada. Fuhh how time flies! Rasa mcm semalam ja aye dok sibuk2 nak packing barang nak migrate sementara ke Canada. Acewah. Hmm padahal dalam setahun ni banyaaaaakkkkkk benda dah berlaku. And most obvious dulu datang bertiga sekarang haa amik kau sekarang dah berempat **Hopefully it will remain 4 sekurang2nya sampai aye habis belaja kan kihkih .. Okla dalam setahun ni ape dah berubah lets check it out!

Fall 2011 - Amani pun tecik lagi masa ni alololo
Summer 2012 - Tambah sorang ahli Baby Amru



Dulu kemana2 naik bas uolls 


Sekarang ni alhamdulillah dah ada keta walaupun kecik je syukur
Dulu Hubby tak keja sbb masa tu kan aye dok ngandung la, pastu payah nak cari babysitter untuk Amani.. Sekarang alhamdulillah Hubby dah mula keja part time, bolehla tambah2 duit nak saving untuk balik Malaysia nanti Insyaallah. Alhamdulillah kehidupan family semakin stabil di sini tapi yang tak stabilnya dan masih pending is my study and research life wargghhhh.. Sedih je bila tgk kawan2 kat sini and yang sambung kat tmpt lain, their works are progressing.. Me? ermmm nak kata 20% pun payah sbb masih terkial2 mencari arah tuju research and masih struggle juggling between mommy's for my lil baby and 2yrs todd and Phd student. Its really hard tho, but I have to handle it anyway. 

Sedih, letih, frustrated and you name it, i felt everything. The negativity is surrounding me. But you know what, sesusah mana pun aye rasa dan hadapi, I can still smile, laugh at myself and even make silly jokes. Why? because I have ALLAH, HE knows what best for me, I'm not going to quit or give up easily. There is always a beautiful rainbow after a heavy storm. I believe in that. And you, yes you my loyal reader (kalau adala kan), don't dare to give up if you've been tested. Sesusah seteruk mana pun kita diuji masih ada insan lain yang lebih teruk diuji. Orang beriman pasti diujikan. Jadi banyakkan bersabar dan terus berusaha untuk capai kejayaan. Don't you dare to give up YAZMIN! Go Ibu, Go Ibu yeah yeah  =)

** nukilan ni sebenarnya untuk aye untuk fire up the spirit..  takda kena mengena dengan yang masih hidup atau telah meninggal dunia

 

Thursday, October 4, 2012

Molten Choc Lava Cake

Salam

Bersawang benor blog ni, sbb banyak sangat entri tertangguh.. (Banyak betol dalam draft).. Ehem apa kata aye serikan blog ni dengan manisan.. Acewah.. Dengan harapan nak 'gula2kan' semula blog yang dah hilang kemanisannya ni. Haritu aye adala pegi gathering sempena nak sambut kedatangan 'pengantin baru' ke Kanada ni. Dok berpikir lama apela nak dibawak untuk pot luck. Jengok2 dalam fridge, ada dark choc bar, telur, butter, instant choc cake.. Then wallah.. godek2 dalam my resepi maka terjadilah kek yang sumpah-senang-nak buat-sedap-yang- amat pulak tu.. Maka terhasilla jeng jeng



MOLTEN LAVA CHOC CAKE


Okay nama nak hebat kan, tapi sebenarnya senang je nak buat ni, you can enjoy this cake less than 30min termasuk preparation and baking this cake. Okay cara nak buat in my version lebih kurang mcm ni. 

Bahan-bahan
250g - dark choc/ semi-sweet choc 
6tbsp- butter
3biji telur
1/2 gula halus
3/4 instant choc cake flour

Hiasan
Strawberry
Vanilla Ice cream
Icing sugar

cara buat:
1- Campurkan dark choc n butter- cairkan guna microwave (approx: 1 and half min) atau guna cara double boil- aye guna mwave je, cepat n mudah 
2- Campur telur dan gula and pukul sampai sebati.
3- Campur choc yang dah cair tadi ke dalam 2 dan guna whisk untuk gaul kedua2 bahan
4- Masukkan instant choc cake flour dan  gaul sebati bahan2 tersebut
5- Masukkan ke dalam remekin atau muffin cup, kemudian sejukkan di dalam freezer selama 5min dan bakar pada suhu 180c selama 10min.( pre-heat oven dulu)
6- **Pastikan bake the cake less than 10min untuk dapatkan hasil lava itu ye.. 
7-  serve masa warm- baru ada letupan lava kebabom tu.. Nak makan ngan vanilla ice cream pun sodap..

Okay anak dah melalak nangis tu.. Nantikan update dari aye insyaallah.. k Bye selamat mencuba












Sunday, July 22, 2012

Salam Ramadhan

Salam,

Alhamdulillah dipertemukan lagi dengan Ramadhan tahun ini.. Hari ni dah masuk 2 Ramadhan kat Waterloo, kami *ehem* hubby berjaya mengharungi puasa selama 17 jam.. alhamdulillah..  (Aye dok menghitung hari ja ni nak habis pantang/ darah nifas). Tahun ni bulan puasa jatuh mid summer, jadinya siang panjang.. malam pendek.. Subuh pkl 4pg and maghrib pkl 9 malam., isyak dekat pkl 11mlm, hubby terawikh kat masjid habis dekat pkl 1pagi jugakla. pastu dia balik tido dalam 2jam, pkl 3 bangun balik bersahur.. Lepas dah subuh mmg la mata tak larat nak bkk dah, pastu apa lagi caloo tidoq la sampai esok tengaharinya hehe (^^). Tula rutin  dia setiap hari eceh padahal baru hari kedua posa kan.. Insyaallah kalau terdaya aye akan cuba berpuasa, bukanpe aye EBM Amru Rayyan, mmg cepat dahaga cepat lapar.. Mudah2an aye dapat bertahanla..  Tahun ni dah tak sama macam tahun2 yang lepas, yang pertama of course la berpuasa kat Kanada, takde roh atau semangat ramadhan.. yelah kalau kat malaysia nun, terasa semangat ramadhan, kat tv, ceramah2 agama, bacaan tadarus kat surau2, rancangan tv berbentuk kerohanian/ke'ramadhan'an kat sini, mana ada, takleh tgk Ketuk2 ramadhan hehe tambah2 aye tak dapat berjemaah terawikh kat masjid, mmg tak rasa apa la kan, tambah lagi aye tak berpuasa.. hrmmm mmg rasa tak best.. uhuhu Satu lagi aye rindukan pengumuman puasa, kat sini nak tau puasa ka dak just tgk website ja.. Keduanya tentunya aye rindukan nak berbuka puasa ramai2 dengan family, kat sini hubby terpaksa berbuka dan bersahur sorang2 sbb aye kena jaga si kecik, kesian ja tgk dia.. Amru Rayyan still adjusting.. meaning merap dengan aye pantang letak la.. Nak makan terpaksa bergilir jaga.. Seterusnya tentunya aye rindukan bazaar ramadhan ehe.. Selalunya kalau kat malaysia ni, balik kerja ja mesti melangkah laju dari gerai ke gerai kat bazaar ramadhan Taman Ria tu.. Cari menu berbuka 'juadah tunjuk'.. Tapi inila adat orang merantau, moga diberikan kami kesabaran dan keberkatan dalm bulan yang penuh barakah ni. 

Sempena dengan bulan penuh rahmat ni, aye nak menghulur seribu kemaafan kalau2 ada yang terkecil hati, terasa dengan setiap tindak tanduk aye, ataupun rasa cam aye ni dok menunjuk ka maaf dipinta, sama2la kita berusaha meningkatkan ibadat dan menjadi insan yang lebih baik.


Salam Ramadhan semua!

Thursday, July 19, 2012

My newborn Amru Rayyan

Salam,




Ehem.. tadaaa mmpersembahkan my lil prince.. Amru Rayyan Mohamad Salihin. Gambar ni masa dia umur 4 hari .. sekarang ni dah masuk 5 weeks dah pun huhu gomen nasai!! Aye takde masa nak update blog time2 kritikal masa berpantang tu.. tapi kalau kira betoi2 pun aye bukan abis pantang lagi pun,  ade lagi beberapa hari lagi nak menghabiskan sisa berpantang (to be specific ada 9 hari lagi untuk cukup 44hari kan) tapi hakikatnyaa.. akak dah tak berpantang dah pakai hantam saja.. Berpantang ala perantau la katakan.. Tambah2 sekarang summer masyaallah panasnya kemain lagi, dah berapa kali aye 'ter'minum ayaq ais, setakat ni alhamdulillah okay ja cuma skali ja aye termakan buah lai (asian pear)- perghh sakitnya sampai ke tulang belikat, terdemam beberapa jam la kan.. tapi alhamdulillah dah makin sihat dan bertenaga.. Okay banyak cerita sebenarnya apa kata kita cerita part by part.. bukan apa aye akan cerita pasal pre-deliver, post deliver and kisah aye berpantang di perantauan.. I kid you not, it notttttt easy and it super hard sampai banyak kali la nangis kan.. uhuhu oppss bab nangis ni kita tunggu dulu okeh.. Psstt kepada mak2 yang dok sambung belaja tu kalau nak conceive time belajar ni make sure kena  prepare physically and mentally, tambah ada todd yang masih tak faham any instruction lagi ni uhuhu nak mintak tolong amik diapers pun berejam uhuhu sangatla susah.. sobs sobs  >.< 

Okay stop whining nak bercerita pasal pre-deliver my second child... Bismillah... During 39 weeks of pregnancy, there was a series of 'in-out' triage.. I lost count sbb doc kept on suruh aye balik rumah sebab katanya 'false alarm'.. First sign, I felt pain at lower area due to baby give a huge pressure kat pelvic area, memang sakit sangat sampai terkangkang2 aye berjalan... dah tunggu lama dalam triage tu doc check katanya "its normal at this time of pregnancy you feel the pressure, okay you can go back home and have a nice rest" nak rest mendanya sakit sangat doc oi! Takpe sakit2 pun aye sabar jela, pastu dua hari lepastu ada second sign and this time it was a big gush of vaginal discharge followed by bleeding. Aye ingat 'water broke' ataupun pecah ketuban la kan.. Ayaq meleleh banyak sangat, same case dengan Amani dulu tapi katanya vaginal discharge (keputihan) pulak la kan, normal katanya.. tapi aye argue sebab takkan la banyak camtu, dah dia check 'jalan', still "close-close-close , false alarm" pulak dah balik la aye ni, walaupun masa tu aye dah pakai pad and bleeding color change from brownish to true red color! Dalam hati ni dok doa je mudah2an baby selamat ja, kalau kat Malaysia ni berkampung dah aye kat hospital ni.. Sabar jela.. Selang 2 hari camtu kot, contraction pulak dah, time ni dok tunggu contraction every 5min, tapi lama2 aye rasa mcm orang dok menendang kat tulang belakang ni less than 5min, berangkutla kami laki-bini dengan Amani lagi uhuhu sian kat hubby la, dia pun dok kata kali ni biaq betoi2 sakit baru kita pi.. tapi dah contraction less than 5 min and makin kuat pulak tu, nak ke triage pun kena naik wheel chair dah, eden dah tak dayo dah.. Dalam elevator, siap ada makcik ni cakap "Good luck" dalam hati ni dah seronokla kan sebab ingat dapatla  jumpa dengan baby hari tu, tapi rupenyaaa.... Kena balik jugak.. sebab dia tunggu about 4hrs camtu contraction makin reduced... hrmm >.<  Esoknya pada June 13, 2012 after 3 signs, aye rasa contraction yang maha kuat... masa tu pkl 5pagi, takpe bangun subuh dulu and tunggu sampai betoi2 sakit.. Aye tunggu dari pkl 5 sampai pkl 9 pagi, sakitnya, masyaallah.. baring salah, jalan salah, duduk salah.. tak tau nak buat apa dah.. memang la sakit sangat.. secara gambaran kasar aye rasa mcam ada orang pkl tulang belakang dengan besi, sakit sangat.. dah lama sangat tahan sakit sampai berpeluh2 ni, darah pun makin turun banyak, aye nekad ke hospital and kali ni kalau dia suruh balik jugak memang la aye ngamok kat situ.. sakit sangat22x...After check macm2 diorang concern sbb ada darah keluar and heart rate baby turun and jalan still close and terpaksa emergency c-zer. Aye redha ja, mgkin takde rezki aye nak bersalin secara normal asalkan baby selamat, aye tak kisah cara apapun takpa.. 

Okay terpaksa stop ye nantikan sambungan nya, anak nanges pulak.. bye 

Monday, May 14, 2012

Belum bersalin lagi

Salam,

Today is my 35th week of pregnancy. Rasa tak larat bebenar dah ni.. Tapi kugagahkan kaki untuk stay and jaga my lil todd kat center ni. Pengorbanan seorang ibu kan.. Ada kawan2 dok tanya dah bersalin ke, sbb lama gamaknya aye tak update status kat FB dan kat blog ni. FB bukak hari2 tapi aye lebih kepada observe status terbaru kwn2 n family, malaih nak update status sendiri.. Mak pun kadang2 tak skype lama pun dia ingat aye ni dah selamat bersalin.. Jangan risau if aye dah selamat bersalin akan kukhabarkan berita gembira ini ke semua.. Cuma sekarang memang rasa nak tidoq memnjang, asal letak kaki sedap2 dok kat reclliner memang ke awanan birula aye terbang.. letih sangat sekarang ni.. hrmm ni pun idea dah ke laut dah ni..Okay insyaallah will keep on updating sekiranya aye rajin terlebih okay..

Wednesday, May 9, 2012

Ehem ehem bersiaran dari Early Years Center

Salam,

Gomen nasai! Janji macam2 tapi tak tertunai jugak nak update cerita2 terbaru.. huhuhu semangat nak update blog sesungguhnya ke lautan Pasifik. memang takde semangat la tambahnye dah 34 weeks ni rasa fatigue and exhausted makin menjadi2.. Asal duduk dekat recliner ja dah terlelap, tu cemana nak update blog.. Oh ya kali ni aye update blog dekat Early Years Center, Kitchener sementara tunggu Amani habis kelas at 11.15am. Aye dah mula antar Amani ke school for past few weeks. Aye masukkan dia dalam School Readiness Program which is FOC. sungguh ohsem kan hehe Mula2 memang nak antar child care center, tapi mahalnya memang aye tak mampula.. Full time aje dah CAD800.. fuuhhh habis duit elaun kerajaan bagi. Hubby pun tak keja lagi.. nak tunggu baby ni lahir dulu baru dia nak settle down hal2 keja. Program ni untuk 2jam aje starting 9am to 11.15am. Parents kena ada all the time and tak boleh tinggalkan this building tapi boleh aje lepak2 kat kitchen atau library, aye lepak kat library la sbb ada internet access kuikui.. Amani was placed in Yellow room for toddler age 2-3 years old. Aye hantar dia 3 hari je bermula Monday till Wednesday ja. Tapi okla dari dia boring dok kat rumah.

Mula2 tu aye risau jugak takut dia tak biasa dengan school tapi 2nd day ja aye dah buat separation process dengan dia, alhamdulillah she able to adjust with new environment super fast. Her teacher, Cynthia pun puji and surprise she can adapt so fast. Aye say good bye pun tak dihiraukan nye hehe But on her 1st day, aye stay all the time with her in the class, and she did a very good job. She able to share toys, listen to instruction and even be gentle with her new friends.. memang sangat behave la itu budak.. hehehe Tapi kalau kat rumah kemain lagi dia jadi lady boss eh.. semua toys dia punya, no share2 ni okay, tapi kalau kat kelas pandai pulak bawak diri. Tapi dia ada nangis 2 kali sebab kena 'buli' dengan senior kat kelas dia tu, tapi biasala budak2 aye biarkan aje.. Biar dia belajar. Sekarang ni after several weeks antar dia ke school ni, dia nampak makin positive and start to talk a lot.. Well I really mean it, a loooootttt sampai kadang2 tak terlayan la.. tapi she talks in her own language, tapi layan kan aja.. Lagu twinkle2 little star pun dia dah boleh nyanyi dengan sendirinya.. Ala2 macam ni la bunyinye (versi Amani)

"tinkle (twinkle).. tinkle likel (little) skar (star).. ow (how) i ander (wonder) what u are, up avof (above) the shky (sky) sho (so) i (high)  like a mon (diamond) in the shky.. tinkle..tinkle likel skar.. ow i ander what u are"

Ni antara favorite bed time songs dia.. jenuh aye nak buat aksi star semua tapi alhamdulillah berbaloi, she able to sings dah sekarang. Fuh tak sangka nak ajar todd ni susah kan, tapi as a parent we must try kan..Tu aje kot nak cerita pengalaman Amani goes to school. Insyaallah kalau ada kerajinan coff coff aye update cerita terbaru lagi hokay!

ps: update pasal baby: last week, 33 weeks aye dah start rasa baby is lowering down to the pelvic and pushing my pelvic, masyaallah sangatla sakitnya, and aye dah mula rasa contraction mungkin Brixton Higgs barangkali, apapun doakan aye selamat dan dipermudahkan semuanya ya..

Sunday, April 8, 2012

Exam Mode

Salam,

This is a quick update, currently on exam mode.. so wont 'membebel' banyak2 sangat, I owe you guys lots of stories.. Insyaallah will update very soon after my exam day, April 9, Monday for Stat in Eng and April 12, Thurs for Principle of Polymer Sc. After that horrrayyyy!! I will story about Amani's birthday celebration, hospital registration, short visit to Maple Syrup Festivals and our new ride..   So, hope u guys dapat tunggu my update dengan sabarnya okay! Nak sambung study balik, bye!

Thursday, March 22, 2012

TEASER: Birthday celebration!

Salam,




psst: update pasal birthday party ni akan menyusul kemudia, tak tau bila, gamaknye kena tunggu aye siapkan semua assignment dulu kot hehe okay nak sambung buat assignment yang kena antar esok ni (*_*)


Thursday, March 15, 2012

Spring is here!

Salam,

Yup, spring is here! Winter is completely gone. Cuma takdakla panas kemain, masih sejuk jugak, cuma pakai light jacket ja. Last Sunday, the weather was very nice and lovely. It's time for an outdoor activity. Di sana sini boleh kelihatan orang jogging, hang out kat luar rumah, yelah dah lama terperap dalam rumah ja. Masa ni barulah aye nampak mat2 motor. Kalau tak memang jangan harapla nak tengok motor kat jalan raya kan.. Aye and husband pun tak ketinggalan nak merasa buat outdoor activity jugak. So kami decided nak ambil angin petang sambil bawak Amani jalan2 ke Waterloo Park (memangla takdak tempat lain kan, tulah satu2nya recreation place kat Waterloo ni kan). Mula2 rancang nak picnic kat situ ngan Yani tapi last minit cancel sebab dia tak berapa sihat. So mari layan gambar2 early spring ni.. 


clear sky and nice weather

Amani looking at Llama

Seronok kemain la itu budak.. dapat keluar kan (^^)

Early springs, takde lagi tunas bunga lagi.. Baru lepas winter semua pokok 'kejung'

Subhanallah, cantiknya waktu senja ni

Takmau balik lagi, ayahnya layan okay, ibu dah surrender tak larat nak melayan ini budak.. Aktif kemain

Ni kena marah ngan ayahnya sebab main air lumpur yang bertakung.. Isk isk kan dah kena babab

See pokok pun masih 'botak' lagi..


Nota untuk Aye!

Salam,

Rasa macam dah tak lama lagi nak menyambut kelahiran baby yang ke-2 ni. So aye pun dah rajin dok search pasal amalan berpantang yang betul-betul baik punya..  Sebelum ni masa anak yang pertama memang la dari A to Z diuruskan oleh mak ngan tok. Bangun pagi, air kukusan herba dah tersedia, tunggu aye mandi ja. Tok pulak akan buat ritual wajib setiap hari iatitu 'bertungku;. Tunggu tadah badan ja.. perghh memang heaven la masa bersalinkan Amani dulu. Amani pun aye tak urus sangat, tukar pampers kencing berak mak yang buat hihi kerja aye, breastfeed dia ja (^^) Tapi itu dolu ya rakan-rakan, sekarang ni jauh di perantaun, memangla 95% aye kena buat sendiri. Yang lagi 5%  tu hubby la kena buat. Lagipun dia pun kena uruskan Si kakak sulung. Nasib baikla dah ada sedikit pengalaman kan. Bolehla kot, mudah-mudahan. Aye tercari-cari jugak dalam internet amalan berpantang macamana yang sebetul-betulnya. Pastu  terjumpak kat sini, jom kita layan apa nak buat nanti, ni sebagai nota untuk aye:

  • Amalan Intensif Ubat Periuk  (*tak boleh amalkan pun, nak cari ubat periuk tang mana huhu)
Minum ramuan ubat periuk adalah bagi membantu mengeluarkan angin, lendir dan darah kotor. Ini adalah untuk membersihkan, menyegarkan dan mengembalikan fungsi rahim di samping melawaskan sistem perkumuhan dan membantu pembuangan lemak berlebihan. Ia juga dapat memulih tenaga sekaligus dapat mengembalikan kesihatan serta kecantikan.
  • Amalan Herba untuk Kerapian Bahagian Sulit (*yang ni aye guna suplemen dari Confine Mum Leesa Formula)
Selepas mengambil ubat bersalin selama 44 hari, ibu-ibu disyorkan mengambil rumusan herba untuk kerapian bahagian alat sulit sehingga 100 hari. Diambil sebagai amalan harian sebelum sarapan pagi untuk merapikan dan merapatkan otot saluran faraj serta menguatkan mulut rahim .
  • Rawatan Bertuam (*aye nak kerah hubby cari batu sungai kat Waterloo Park nun.. nasib baik sekarang ni time spring, memang senang sikit nak turun pi cari batu2 sungai)
Bertuam dilakukan selama 2 minggu pertama selepas bersalin dengan menggunakan batu sungai atau batu tanah liat. Rahim tidak boleh ditekan, hanya dituam. Tujuannya adalah untuk membantu mengecutkannya dengan mengeluarkan darah bantal dan angin toksin.
  • Rawatan Bertungku (*included skali dalam pakej Confine Mum tu, tapi bengkung moden la)
Bertungku dilakukan selepas 2 minggu sehingga 44 hari ketika tempoh berpantang. tekan perlahan-lahan sehingga tenggelam sedikit tungku. Mula dari bahagian hulu hati ke sekeliling pinggang. Kemudian ke cawan peha dan berakhir di tundun. Buat berulang kali selama setengah jam. Dan akhiri di peha, celahan peha, lutut, kaki dan tapak kaki.
Bertungku selepas 44 hari.  Bolehlah menekan dan mencungkil peranakan. Perlu dapatkan mereka yang mahir jik atidak akan menyebabkan peranakan lari atau tidak kembali ke asal. Jika tiada mereka yang mahir bolehlah memakai bengkung sahaja.
  • Mandian Ibu Bersalin (*yang ni pun dah suruh mak poskan, tapi tak tau lak brand apa)
Selepas bertuam, teruskan mandi dengan air rebusan herba ke seluruh badan dari leher ke bawah secara perlahan-lahan. Ini adalah supaya air meresap ke liang roma. Dilarang membasuh rambut dengan air panas atau air rebusan herba yang panas bagi mengelakan sakit kepala atau rambut gugur. Gunakan air biasa.
  • Rawatan Urutan Tradisional (*harusla tak dak kan, aye ingat nak cari naturopathor ja (urutan cara mat salleh) sebb skarang ni pun aye dah sakit pinggang, lepas bersalin harusla sakit berganda2 lagi)
Urutan yang baik membantu memulihkan aliran darah, mencuci dan mengeluarkan darah, angin serta lendir yang kotor dan melawasakan nifas daripada tersekat atau tersumbat. Urutan dapat menenangkan emosi, meringankan tubuh badan yang lesu dan melegakan bisa otot dan sendi.
Dilarang mengasak, menekan, memaksa atau menolak peranakan dalam tempoh 2 minggu pertama. Ini kerana peranakan masih lemah, luka dan bengkak. Hanya urut dibahu, leher, dada dan payudara. Kemudian dari bahu ke siku, lengan dan jair-jemari.
Selepas 2 minggu sehingga 44 hari baru boleh disentuh di bahagian kedudukan rahim.
    • Rawatan Berlulur (*ada dalam pakej Confine Mum)
    Boleh dibuat sebelum atau selepas mandi iaitu dengan mengosok anggota badan bagi mengeluarkan daki serta sel mati. Lulur akan meresapi pori-pori dan menghindari kemasukan angin sejuk yang mengakibatkan kebas, bisa otot, sendi dan urat saraf.
    • Rawatan Berbengkung (*ada dalam pakej Confine Mum)
    Mengikut ilmu perbidanan moden, kegunaan bengkung, terutama bagi ibu bersalin normal adalah untuk mengelakkan kemasukkan angin sejuk di liang-liang perut. Selain itu dapat memudahkan pengeluaran angin panas dan kotor iaitu dengan ikatan barut dan ubat yang sempurna. Bengkung perlulah panjang dari bawah payudara hingga ke bawah pinggul. Jika pendek ini akan menjejaskan kedudukan rahim kerana bengkung itu akan menekan rahim ke bawah dan menyebabkan posisi rahim menjadi rendah. Selain itu, bahagian pinggul serta paha akan tertinggal seperti terlebih isi dan akan menjejaskan potongan badan. Di bahagian pinggang mengecil sedangkan di bahagian atas dan bawah kelihatan besar.
    Minyak berubat boleh digunakan sebagai pelembab kulit. Ianya bagi mengecutkan peranakan, mengempiskan perut dan merampingkan pinggang.
    • Rawatan Mandi Wap atau Bertangas (*memang best buat bertangas ni, dok cari idea lagi nak buat camana, cari kerusi yang berlubang pastu boh baldi kat bawah, pastu tutup dengan towel, pun boleh kan.. (^^))
    Dilakukan selepas hari ke-30 iaitu selepas darah nifas kering. Tujuannya adalah untuk mengaktifkan pengeluaran peluh sebagai rawatan pengenyahkan racun di badan. Serta membantu proses penyembuhan dan pengecutan saluran sulit dan peranakan. Ini dapat menghidari penyakit puan.
    • Rawatan Ukup Wangi (*hat ni tak pernah dengar dan takdak pun, so takkan buatla kan)
    Dilakukan selepas 40 hari sehingga 100 hari. Tujuannya adalah untuk menghilangkan bau herba dan rempah ratus yang menyerap ke badan selepas rawatan bertangas dan wandi wap di peringkat awal.
    • Senaman Kemutan Otot Rahim (*macam susah ja nak buat, tapi kita torai ja!)
    Dilakukan ketika rawatan bertangas dan ukup wangi. Senaman dibuat dengan cara tarikan nafas dari ari-ari naik ke dada sambil mengemut saluran faraj seperti tahan kencing dan kemut dubur seperti tahan kentut atau najis. Wap herba akan disedut masuk ke faraj. Pergerakan otot dalaman dapat membantu mempercepatkan pengeluaran sisa toksin dan memperkemaskan kesihatan serta kedudukan rahim.
    • Darah Nifas  (*okay take note!)
    Selepas bersalin ciri keluar seperti darah haid tetapi berwarna kehitaman pekat, berlendir serta berkepingan dan berbau hanyir/busuk. Keluar bersama-sama darah bantal (darah yang terkumpul di dalam rahim melekat dengan uri) sedikit demi sedikit sehingga 2 minggu. Kemudian berkurangan ke sederhana cair  sehingga berdebu kehitaman/coklat. Dan akhirnya kelaur cecair kekuningan sehingga men
    Apa macam boleh ke aye buat ni.. ehe takpa nanti aye nak sahut cabaran dan aye akan buat review pasal amalan berpantang ni selama 44 hari, insyaallah kalau rajin nak update and ada masa. Okay keep on updating!

    Saturday, March 10, 2012

    Inspiration for Amani's dress..

    Salam,

    I love Sophie and Rosie. Alaa 2 brit kids yang comel and jadi fofular nyanyi lagu 'Super Bass' from Nicki Minaj tu. Amani pun suka jugak sampaikan selalula suruh aye bkk vid tu,

    "Abu (ibu), boom badaboom boom bu.."

    kalau dia bgtau camtu tu mmg dia suruh bukakla vid Super bass tu. Kemain bebudak skarang (-_-"). Tapi bukanla nak bgtau pasal nyanyian depa tu, aye dapat inspirasi nak buat dress Amani (dengar macam dress Armani dah plak, kelas gituw!) for her second birthday ni ala2 frilly pink tutu's mcm Sophie n Rosie tu. Comels sangat!! Ala2 princess gituw. Aye pun nak tempah untuk Amani jugak tapi still tak decide lagi which color suits Amani best. kat sini ada la service untuk jahit tutu tu, nasib baik murah ja, around 20 dollar untuk tutu ja, if dress lengkap dalam 30 dollar camtu. Gambar2 yang aye amik dari pak Google ni, contoh2 kaler  untuk tutu. Nila contoh2 baju diorang.. harusla baju2 depa ni meletups kan..

    *I heart this one!*

    *putih pun cantek tapi harusla tak boleh sebab cepat kotoq*

    *ermmm aye tak berapa berkenan, cam pelik je color combination*

    So any suggestion frens? I have only 1 week ja lagi untuk tempah ni, aye nak tempah kat sini. Okay guys keep on updating!

    Friday, March 9, 2012

    Quick update on my baby growth

    Salam,

    Kemain ye engkau.. nak hapdet stiap jam ka? Dah mcm takdak keja pulak kan.. Tapi ini serius punya quick update dari check up tadi:

    Gest Age: 25weeks 4Days (6 bulan 11hari)
    Berat baby: 804g
    Predicted weight masa bersalin: > 4kg!! Dr Larton suggest for planned C-sect.. Ermm nanti nak kena jumpak specialist Dr Ross, kita tgk dia kata apa. Ikutkan aye nak normal delivery, tapi kalau ditakdirkan C-sect jugak aye pasrah ja asalkan baby sihat
    Overall baby growth: Normal (alhamdulillah)
    Test darah: semua normal kecuali HB rendah sikit tapi Dr Larton kata its normal
    Test urine : perfect score!
    Urs truly current weight: 77.5kg!
    Test done : Pap smears and mammograms

    Need to do test: TSH test (check paras gula dalam darah) and Rubella injection(after baby born)
    Others: Register for prebirth service at Grand River Hospital (for hosp record), appointment with specialist, Dr Ross (March 26, at 10am)
    
    ps: lepas ni tak payah jumpak Dr Larton dah huhu gonna miss her, she's so nice! Terasa makin dekat nak bersalin ni rasa busy ya ampun sangat la pulak. Assignment ada 3 kena hantar, project statistic and  presentation seminar pun end of this month. Pertengahan April gerak gempur untuk final exam pulak. Ya ALLAH engkau berikan aku kekuatan! Nak siapkan satu assignment ni, minggu depan dah kena antar. Okay keep on updating guys!

    Mari men'list' barang baby

    Salam,

    Sementara nak tunggu check up perut ni, aye ingat nak update pasal list2 barang untuk my 2nd newborn ni. Rasa macam dah lama lak padahal baru ja 2 thn aye dok list barang2 untuk keperluan baby ni. Rasa excited pun ada tapi kali ni takleh la buat macam yang sulung. Asal nampak comel/berkenan ja aye beli.. Kenala on budget sikit, karang tak cukup duit nak koreks mana lak kan.  Kali ni sebab boboi aye banyak restrict kan baju/ barang dalam kaler2 tertentu. Memangla kalau ikutkan berkenan kaler terang/pinkish2 kan tapi tak sesuwaila pulak dengan boboi aye ni.. Biar nampak jantan gituw ,p Okla mari kita listkan barang2 keperluan untuk si boboi aye ni. 

    1) Baby gear (done!) - aye beli kat Bonnie Togs, Walmart ngan Winners ja. Haritu ada gak survey intai2 kat Baby Gap tapi harga tak runtuh sangat.. Nantila kita tunggu sales gila2 punya, baru besh membeli.. Of course kali ni membeli untuk si kakak and si adiknye..
    2) Socks, bibs, hooded towel, baby blanket, hat - done!
    3) Bassinet - survey kat Kijiji ja, beli yang 2nd hand, kat sini memangla murah and kebanyakannya elok2 lagi, tapi kenala pandai memilih ye. Aye pilih bassinet sebab senang nak simpan barang2 kat bahagian storage and siap ada function untuk jadik cradle, ada light night, vibrate bed and music. (lengkap kau.. siap murah lagi regenya dalam 35dollar ja)
    4) Tilam and bantal/ baby bath tub- Walmart udah tapi tak beli pun lagi, tunggu duit lebat sikit.. 
    5) Medela breast pump, Tommee Tippe complete starter, Britax car seat - Aye dah survey kat Toy r us. Tapi yang ni  beli masa dah nak dekat bersalin pun takpa sebab ada shipping, siap free lagi kalau beli 100 dollar and above. Yang britax car seat tu boleh dijadikan stroller, sbb attach ja kat stroller Britax B-Ready yang dah ade tu, jadila double stroller, yang atas with car seat untuk adik kat bawah pulak untuk kakaknya.. hrmm efficient kan (^^)

    Setakat ni tujela yang berlegar dalam kotak fikiran aye. Kalau bengkung baby, minyak telon bagai aye tunggu parcel dari Malaysia ja. So, yang nak kena beli barang2 dari list 3-5 jala.. mudaha2an aye larat lagilla nak merabat bas pi shopping2 barang2 ni kan.. Mudah2an.. Okla dah cukup masa nak jumpak dr ni, Ok keep on updating peeps! 

    Wednesday, March 7, 2012

    25 weeks, 15 more weeks to go

    Salam

    Malam2 camni terasa nak update pasal perkembangan my second baby pulak. Sebelum ni aye mcam selit2 ja dalam entri lain.. Mata memang dah ngantok tapi aye gagahkan diri jugak nak update ni sebab hari ni terasa letih pulak sepanjang aye mengandung ni. Sebelum ni aye memang aktif ja, boleh ja nak berjaga pkl 2-3 pagi tapi mungkin sbb kandungan semakin membesar aye jadi cepat mengah and cepat letih. Alhamdulillah sepanjang aye mengandung kali ni takdak masalah sangat (meaning masalah dengan kandungan). Tapi aye diuji dengan maha hebatnya masa kandungan mencecah 5 bulan., dengan pelbagai ujian. Masa nila aye ada masalah 'besar' dengan supervisor dan aye pernah terjatuh atas ais yang membeku. Ditambah pulak term ni aye amik 2 core course. Masa ni aye rasa stress sangat, tapi alhamdulillah aye dapat kekuatan dari ALLAH dan sokongan yang tak putus2 dari husband and kawan2. Aye bersyukur sangat, aye anggap musibah yang berlaku sebagai penguat semangat aye untuk teruskan perjuangan untuk genggam PhD.

    Masa aye jatuh tu, ALLAH saja yang tau mcamana perasaann aye masa tu. Aye patah balik rumah (masa tu on the way nak ke kelas pagi2, pastu tak nampak black ice, terjatuh kedepuk mcam nangka busuk huhu). Balik rumah ja aye macam tak dapat kawal perasaan aye, pastu mula menangis kat hubby "Sayang anak kita sayangggg... huhuhuh huhuhuhu" sob sob sob Dahla masa tu tengah stress dengan study pastu terjatuh teruk pulak, hubby tengok pun termenangis sama tengok keadaan aye masa tu. Mungkin sebab stress dengan masalah study ditambah pulak jatuh masa 5 bulan mengandung sbbkan aye berfikir yang bukan-bukan. Terpikir dah gugur dah masa tu. Memang badan ni terasa sakit sangat, bahagian pelvic pun sama, terasa macam ada pressure kat bahgian situ. Aye balik rumah baring and kemudian check kot2 ada darah atau fluid keluar.  Petang tu terus check kat Dr Larton and bgtau kat dia yang aye terjatuh. Dia pun cuak and siap check ada tak contraction and dia siap check kalau2 berlaku dialation. Alhamdulillah ALLAH bagi peluang untuk aye teruskan kandungan ni. Baby selamat cuma aye je sakit2 badan dan bahagian pinggang ni mmgla sakit teramat sangat. Dr pun dah pesan if aye terasa contraction yang kerap terus ke hospital tapi setakat ni sekali ja aye pernah rasa contraction. Tapi kejap jala.

    Setakat ni setiap minggu aye check perut. Minggu ni dah 25 weeks, jadi adala lebih kurang 15 weeks lagi. Alhamdulillah baby sangatla aktif dan membesar dengan sempurna. Nanti aye ada check up dengan dr specialist pulak 26 Mac ni. And 2kali aye scan, diorang detect baby boy. Alhamdulillah, aye pun bersyukur sangat baby ni dapat membesar dengan sihat walaupun dilanda macam2 dugaan. Aye berharap anak ini akan menjad seorang yang tabah dan kuat. Aye memang banyak berjalan dan kalau naik bas tu if bas penuh memang aye berdiri ja sbb perut tak nampak (winter coat tebal pastu tak nampak la perut yang memboyot ni ,p). Mudah2an senang bersalin la kan (^^) 

    Okala guys tu ja nak cerita perkembangan my second baby setakat ni. Nama dah ada hehe tapi tunggula lepaih bersalin baru aye nak bgtau nama tu. Keep on updating! 


    *hi aunty2 semua doakan saya sihat selalu ya* (^^)

    Sunday, March 4, 2012

    Ini betul2 random post

    Salam

    Selamat pagi peeps! Kabare? Waras ya? Harap sihat2 selalu tak gitu. Aye semangat kemain gigih ber'breakfast' sambil2 ber'FB' sambil BW sambil update post terbaru. Nikmat sangat pagi2 ni makan cereal pastu dok 'ketedarah' (makan) pulut serunding pulak kan.. Pergghhh mmg si lemak2 suka sangatla dok kat badan aye ni (*_*). Ditambah pulak anak syok tidoq pastu ayahnya 'tolong' tidokan sekali memang terbaik itu dua beranak.. Kali ni mmg aye nak update random post. Rasa lama dah tak buat random2 ni, selalunya spesifik kepada satu subjek ja.. pergh ayat kemain..

    First aye nak cerita pasal 'pesanan' barang dari Malaysia.. Banyak kemain, sampai mak aye kena antar dua box besaaarrrrr la.. Barang2 yang aye pesan ni pun mmg barang penting, aye pesan barang untuk nak berpantang nanti. Aye suruh mak belikan set Confine Mum dari Leesa Formula sebab dok survey sana sini katanya set tu antara yang tebaik jugala. Kali ni aye determine nak berpantang 'betul-betul' punya. Nak makan jamu, jaga makan, berbengkung setiap masa, bertungku, dan segala yang ber- ber- lagila. Nak capai target turunkan badan macam zaman anak dare dedulu (^^). Yelah aye kan jauh dari family kenala jaga sendiri, nak harapkan sapa lagi sob sob.. Adala jugak aye suruh mak antar barang2 untuk baby macam bengkung, minyak yu yee, minyak telon, kanpe kat sini manala nak ada semua tu, omputih manala pakai. Hampa tau hubby aye tu pesan apa?? Bola takraw tahu.. hehehe aye pun tak taula bila masa nak main, tunggu summer la kot, main skarang ni mau ada yang 'freezing'.. kihkih

    And kebanyakan barang yang berlambak 2 tu, barang2 untuk persediaan nak beraya.. amboi amboi puasa ganti pun baru habih sembang pasai raya thn ni dah. Aye pesan banyak jugakla macam stok2 makanan, ketupat Nona, kordial, kiub2 segera. Walaupun jauh beribu batu, akan aye beraya dalam suasana macam kat Malaysia jugak, and kali ni raya jatuh masa penghujung summer. Kita tgkla panaih dia mcamana kan, tapi okla dapat beraya dengan berbaju kurung bagai. Aye pun dah order set tudung bawal sulam terbaru, rasanyala, trend terbarukah di Malaysia? Tapi aye mmg suka pakai tudung bawal pun, tak kisahla. Pastu ada order set collagen dari Catalyst. Biasala kenala jaga penampilan lepas2 bersalin ni kan, nak dapatlan kulit mulus and cantik gak kan ,p

    Keduanya aye nak cerita pasal persiapan sambutan birthday Amani yang ke-2 ni, kejap lagi kami nak ke rumah Yani (family baru dari Malaysia) nak bincang2 pasal hal ni. Kebetulan nama anak diorang pun sama  iaitu NorIman Amani. Kami panggil Amani Jr. hehe Kebetulan lagi birthday pun jatuh pada bulan yang sama dah tarikh dekat sangat. Amani aye  17 Mac 2009, Amani Jr 18 Mac 2010. Kiranya kami buat double celebration. Amani yang ke-2 and Amani Jr yang pertama. Kami dah sepakat nak buat majlis tu on 17th oif March, jimat pun jimat plus kami pun nak panggil orang yang sama jugak. Berapa kerat je Malaysian kat sini baikla kami celebrate sama2. Satgi nak pi bincang nak masak apa, nak panggil sapa, theme, perancangan majlis. Amboi kemain lagi mcam nak sambut raya ja (--"). Aye dah beli hadiah untuk my Amani, tapi takkan direvealkan dulu. Sabaarrrr nanti aye akan update pasal sambutan birthday yang besar2an tu kihkih Okayla pees tu je kot nak ceghita, nak pi survey hadiah nak beli kat Amani Jr ni.. Keep on updating! (^^)

    Wednesday, February 29, 2012

    Tolong bagi petua kat saya!

    Salam,

    It is almost 15 past 1 am, aye je malas nak tkr waktu jam kat blog ni. And si budak-merap-Amani dok kat sebelah aye ni dok melayan her favorite phonic songs.. Hrmm gitula dia dua tiga menjak ni, stay back teman aye gamaknya. Aye sekarang ni mmg busy dengan exam and assignment. Pagi tadi dah submit 1 paper, and I have another mooorreeee to submit. Amani punya sleeping time mmg dah change obviously sebab dia mcm dah ikut gaya ibunya tidur. Aye sekarang ni mmg tidur 2-3 pagi sebab nak men'study' kan diri, tapi sebenarnya takla boleh concentrate sangat pun sebab ada orang 'tolong' kan.. huarghhh sob sob (T_ T) Ada tak sapa2 yang ada petua camana nak bagi anak tidur awal? Tolongla share.. 

    Aye ni jenis tak boleh tgk rumah berselerak, lemaih perut! Selalunya, after having dinner, aye akan seboleh2nya tidy up the kitchen, living room and toy station area. Barula ada semangat sikit nak sambung keja/study. Tapi in split seconds, rumah dah berselerak pulaaakkkkkk!!! Yerp that happen when you have 2 yrs toddler yang suka sepah2kan toys nye.. Huarghhhh ni yang nak bertukar jadik transformers ni. Or sebenarnya its normal?? Aye selalu dah ajar Amani after main kena simpan all her toys atau main kat toys area dia ja, tapi kadang kadang.. jarang jarang la kan dia buat.. Ada gak kadang2 tu tak tertahan, jadik mak tiri sat  Fuhhh mencabar keimanan seorang ibu betul. Kadang2 aye biarkan ja, tapi berapa lama la kan yang aye boleh tahan tgk keadaan rumah tunggang terbalik kan.. Ada tak sesapa yang ada petua nak ajar anak after main simpan all toys dengan sendirinya? (I know this sounds silly tapi manala tau sapa2 yang berjaya guna kaedah apa2 yang berjaya buat anak simpan toys dia kan) Tolongla share! 

    Setakat ni Amani dah pandai sebut few words ja, sometimes aye rasa risau jugak tapi after google sana sini and ask around, sebenarnya setiap budak perkembangan dia lain2. Mungkin sebab Amani berjalan awal, dia bercakap lambat sikit. Tapi dia boleh faham basic instruction dan cuba nak bercakap dalam bahasa dia untk bgtau aye apa yang dia nak. Setakat ni dia boleh sebut: ayah, abu (ibu), ami (amani), shhh (sleep), shoes, bird, shu-shu (susu), dog, habih (habis), no, mamam (makan), Dora, baby, ajit (sakit), poot (perut), aki (kaki).. Ada tak petua nak bagi anak susun ayat untuk bercakap? Manala tau kan hehehe

    Aye harap sapa2 yang ada petua best2 tu tolongla share ngan aye yang serba kekurangan ilmu parenthood ni. Perkembangan adik amani pulak, sekarang ni dah 6 bulan tapi aktif jugakla si boboy ni, malam2 ja bergerak sakan.. Moga2 aye dapat mengemudi bahtera rumahtangga ni dengan jayanya, dapat jadik seorang isteri yang baik, ibu yang dapat didik 2 orang anak menjadi seorang insan/khalifah yang terbaik dan jugak dapat PhD dengan cemerlangnya.. Amin sama2la kita berdoa ya! keep on updating guys (^^)



    Sunday, February 26, 2012

    Hari rajin sedunia.. =)

    Salam,

    What a perfect time to enjoy 'laksa' petang2 camgini sambil menikmati snow yang turun.. Rumah dah kemas, anak dah tido, husband keluar beli groceries, solat zohor dah... Its time to chillex after spending hours at the kitchen made my very first laksa.. Ingat kat sini takdak mee laksa, dapatla aye hilangkan ngidam nak makan laksa walaupun dok jauh di perantauan. pasni dah berpantang mmg susah la, kena pantang laksa kurang2 dua thn atau dapat anak ke-3 pulak, isk not so soon kot (^^). Hari ni memang hari rajin sedunia bagi aye.. kalau tak jangan harapla nak tong tang tong tang kat dapur nun bermula dari breakfast sampai la ke lunch. 

    Lepas sembahyang subuh pagi tadi, aye terpikir, nak buat apala untuk santap pagi2 ni, terpikir nak buat nasik lemak.. hrmm bukak rice cooker tgk nasi semalam banyak lagi, ayam rendang pun banyak lagi.. Pikir punya pikir, aye rancang nak buat pancake yang very the easy one.. Godek2 kat my resepi adala resepi pancake yang mmg mudah sangat.. Kalau nak try kat bawah ni, aye tunjukkan resepinya .... 

    Resepi pancake yang mudah giler..

    1 cawan tepung gandum
    1 sk serbuk bikarbonat
    1 biji telur
    1 cawan susu segar
    1 sb margarine
    3 sb gula
    sedikit garam

    Hiasan: chocolate syrup, strawberry

    Cara membuatnya:
    1) Campurkan tepung & sebuk bikarbonat.
    2) Asingkan telur putih dan kuning, pukul telur putih sampai kembang (nak guna whisk ke sudu ka asalkan dia kembang) dan campurkan telur kuning & susu segar & gula.
    3) Kemudian campurkan margarine (yang telah dicairkan) dan campuran 2 ke dalam 1. Gaul sebati
    4) Panaskan pan (api sederhana) dah masukkan satu senduk campuran pancake ke atas pan, bila dah tgk ada gelembung2 udara kat atas pan tu kaupkan ke bahagian yang satu lagi pulak..

    Dan hasilnyaa tarrrraaa....





     


    Pastu tengahari tadi teringin nak makan laksa pulak, aye godek2 fridge cari bahan2 nak buat laksa, nasib baikla ada kecuali bunga kantan. Kat sini takdak jual, takpela tak cukup satu bahan ja janji aye nak makan laksa ala2 perantauan ni.. Kebetulan ada ja stok mee laksa dan ikan.. So bermula dari pagi tadi aye buat aktiviti masak laksa. Esok bolehla jamu geng2 malaysia.. hehe Nak resepi jugak ka? hrmm korang google je, aye punya resepi ni tak lengkap sebab tak cukup bahan.. Pakai ja apa yang ada, tapi rasanya tetap malatop! (^^).. Layan gambar jala noh.. 






    p/s: tadi dok sakan 'bertukang' kat dapur aye mcm rasa kejang kat perut, mgkin Braxton hicks kot- false contraction, erm baru nak masuk 6 bulan kottt.. harap2 aye bersalin pada waktunya.. Doakan aye and kandungan selamat ya


    Friday, February 24, 2012

    Congratulation Dr. Noorlisa!

    Salam,

    Best dak aye dok update entry hari2 ni.. hehe Biasala time reading week ni, kelas takdak and sambil2 nak siapkan assignment tu, 'terajin' la jugak kan nak update entry tiap2 hari ni. Okay, kisah ni terjadi minggu lepas, yakni jatuh hari yang sama dengan birthday aye, 16 Februari 2012. Aye attend Phd defense Kak Lisa. Kiranya dia la paling senior antara kami semua. Aye pegi dengan kakak2 senior yang lain nak bagi semangat 'Malaysia Boleh' kat Kak Lisa. Masa masuk bilik viva tu aye pulak yang rasa cuak, bukan apa, examiner ada 4 org (sorang thru phone), sorang chairperson, and 3 orang supervisor (sorang lagi thru phone). Terasa ooo perasaan berdebar tu, tapi aye tgk Kak Lisa ni rilek ja, chill ja.. fuhhh mmg susah ah nak jumpak orang camni. Tapi muka dia nampak letih sikit, mungkin sebab tak cukup tido nak menempuh hari yang penuh bersejarah ni. Rasanya lagi syok kalau sambil2 layan gambar kan (amboi mentang2 ada camera baru reja dok boh gambar ja noh) (^^)
    
    *Perjuangan bermula*
    

    Mula2 macam biasala, sesi presentation dalam 30 minit camtu, lepas tu la sesi Q&A yang buat aye pun cuak, setiap examiner akan diberi peluang untuk tanya soalan, tu baru 1st round, soalan jangan tanyala, semua peringkat2 Prof dah, soalan yang boleh buat otak bengkak kot.. Tapi aye cukup kagum dengan Kak Lisa, dia boleh ja dengan rileks ja jawab semua soalan, mmgla tak semua dia dapat jawab, biasala keadaan masa tu yang cukup tensed ditambah dengan soalan bertalu2 macam peluru. Rupanya ada lagi 2nd round, bayangkanla 1st round pun dah amik masa dekat 2jam, kalau 2nd round tu taktaula.. nasib baikla chairperson tu suruh setiap examiner and supervisor limit the question to only one brief question je untuk 2nd round ni, after menempuh 1jam setengah, tamatla sesi Q&A untuk PhD defense Kak Lisa. Kiranya overall PhD defense tu, 3 jam setengah.. Memang lenguhla kaki Kak Lisa sebab non stop and kena berdiri ja sepanjang viva tu. Then tibala masa yang dinanti2kan, kami semua diminta untuk berada di luar sementara examiners nak bincang2.. Then after 20 min camtu, susah payah, penat jerih Kak Lisa selama 4 tahun ni terbalas, dia berjaya dapat 1 (berjaya dengan minor correction).. Memang minor sangatla, tu pun typo error, memang aye respect habis kat dia..  

    *supporter kuat Kak Lisa*
    *Kak Lisa dipanggil masuk untuk terima keputusan*
    *Ur's truly biasala berdebar jugak nak tau keputusan terjengok2 kat pintu tu*
    
    *Alhamdulillah she made it -bersama panel jury*
    
    Alhamdulillah sepanjang aye tgk viva Kak Lisa, sedikit banyak dah motivate aye dan aye dapat semangat nak siapkan Phd yang masih jauuuuuuhhhhh perjalanannya ni.. Boleh aye simpulkan beberapa point untuk peringatan  aye:

    1) jaga hubungan dengan ALLAH- super-important things and you just cant deny it. If you are able to be a good and humble person in every single way (solat, jaga iman, aurat, hubungan dengan kawan2, family). Insyaallah , you can always see light at the end of the tunnel.. Yazmin.. hang rajin2la solat di awal waktu, baca al-quran, sembahyang sunat tu kalau boleh janganla tinggai.. yang penting jugak jaga hati/taat suami dan besarkan anak2 dengan sempurna naa.. (ni monolog dalaman kihkih)

    2) knows your research very very well.. you should be an expertise, should conquer all the basic and background.. (e.g: as for me i should know about the principle of molecular biology/biochemistry, why this happen, why choose this method, elaborate and find connection between your research background and research findings, is there novelty in your research)


    3) be super-good to your supervisor.. raised your supervisor trust on your works.. should be able to drag her/his attention on what are you doing (bukanla sampai jadi kak bodek hokay!). if produce quality research and work hard on your work, belief me, your supervisor will help you in your thesis/ viva (^^)

    4) presentation on viva day must be simple yet complete for 4 years work- maybe this is quite challenging, you should know how to present and compile all your works in a few slides and make all the 'judges' understand what are you trying to tell them, and of course you should also understand them first. This can be done by doing a lots of practice (attend oral seminar/ presentation with friends/supervisor, kat rumah bercakap depan cermin) 

    Hrmmm rasanya, tu jala kot yang aye leh simpulkan.. ni untuk peringatan diri sendiri.. Aye nak jugak berjaya dan mendapat apa yang dicita2kan selama ini.. Aminn.. Apapun aye nak ucapkan tahniah untuk Dr. Noorlisa  (^_________^)








    Thursday, February 23, 2012

    Birthday ke 28

    Salam

    Tudiaaa aih..dah masuk 22hb baru nak cerita pasal hal birthday yang minggu lepas punya.. Takpala kita masih di bulan Februari kan, kiranya tak lambatla sangat kan nak berceqita kat sini.. (mood baca dalam bahasa kedah naa.. selama ni dok mix bahasa english ngan melayu ja lani kita layan bahasa jiwa bangsa saya) Tanggal 16hb Februari 1984, lahirla seorang puteri (puteri ka??) bertempat di Kampung Sungai Baru, Aloq Setaq, Kedah. Saya tak lahir kat hospital macam hampa semua.. Saya lahir kat sebuah rumah papan beratap zink, di malam maulidur rasul (kalau saya tak silap la, ni pun mak saya yang ceqita). Mak saya ceqita, dia dah tak tahan nak terberanak dah, tu yang tak sempat nak pi hospital, mgkin sbb tu saya ni jenih yang tak boleh tunggu lama.. Tunggu lama sikit mula la panaih telinga.. hehe  Saya disambut oleh bidan merangkap nurse kampung.. 

    Alhamdulillah mak kata sepanjang dia besarkan saya, saya ni jenih tak banyak songeh.. Cuma degil sangat ja.. (biasala ada 2 pusaran).. Kiranya macam takla susah sangat nak besarkan saya sebab saya ni jenih ikut ja cakap mak ayah..kihkih puji diri sendiri  (^^) Alhamdulillah saya dibesarkan dalam suasana yang sederhana, tak kaya takla miskin sangat... Biasa2 saja, dan saya pun sebenarnya bersyukur sebab saya tak dibesarkan dalam suasana yang mewah sebab saya kena berusaha sendiri untuk dapatkan apa yang saya nak. Kalau dalam hal pelajaran semua tu mak ayah saya akan cuba berikan yang terbaik. Ayah memang seorang yang tegas dalam pelajaran, bayangkan sampai masa nak masuk universiti pun dia yang pilih kos apa yang saya patut ambik, dia siap buat research lagi pasai kos yang saya amik tu.. Tapi saya sedih sangat sebab saya konvo tanpa kehadiran dia, dia pergi menghadap ilahi masa saya di tahun akhir universiti.. Masa konvo hati ni rasa sayu ja bila kenangkan orang yang bersusah payah membesarkan saya dan sediakan segalanya untuk pelajaran saya tak sempat meraikan kejayaan saya dapat segulung ijazah.

    Lepaih dah dapat ijazah, saya kerja sat kat Jabatan Perangkaan dan masa tula jumpa dengan jodoh saya hikhik Mohamad Salihin Abdul Wahab. Lepaih dah lama sangat dok tunggu kerja gomen, (sebab saya dapat biasiswa JPA) dan dok interview ja tapi depa tak panggil2 kerja, saya pun ambik keputusan nak sambung master kat USM. Dan tak lama tu, saya ditawarkan rlka/slab , biasiswa untuk jadi pensyarah kat USM. Alhamdulillah.. Pastu tak lama lepaih tu saya amik keputusan nak kahwin dengan pilihan hati saya... Tak lama lepaih tu saya disahkan mengandung dan lahirkan seorang baby perempuan yang comel bernama   Siti Khadijah Amani pada 17 Mac 2010. Elok ja lepaih habih pantang, saya pun dipanggil viva dan alhamdulillah saya lulus dan saya kena sambung PhD pulak. Lepas 3 bulan saya konvo untuk master, saya terbang ke Waterloo untuk sambung pelajaran saya di peringkat Phd pulak.. Sebulan lepaih menetap kat sini, saya disahkan mengandung kali kedua, dan skarang ni kandungan saya dah nak masuk 6 bulan dan insyaallah dijangka saya akan bersalin bulan 6 ni.. Jadi inilah rentetan hidup saya sepanjang 28 tahun ni.. Alhamdulillah ALLAH kurniakan rezeki yang melimpah ruah, walaupun kerap kali juga dugaan datang tapi ALLAH bagi saya kekuatan untuk tempuhi semua ini dengan tenangnya.. Terima kasih pasa yang ucap birthday kat saya.. Doakan yang terbaik untuk saya.. Walaupun 28 nampak macam dah tua tapi saya still maintain awet muda lagi hahaha (^^) .. Teruskan membaca blog saya ni naaa... 

    Monday, February 20, 2012

    Fun fun weekend

    Salam,

    We spent such a great time yesterday.. The weather was beautifully snow.. Walaupun agak sejuk tapi we had fun and spent quality time with family and frens.. Seronokla diorang sbb boleh ber'snow tubing' aye ni jadi tukang snap photos and baby sitter heheeh takpa takpa.. tahun depa aye nak main ski teruih hehe ,p The event was organized by CMA (Canadian Malay Association) and held at Chicopee Tube Park, Kitchener. Perjalanan kami dari rumah pun takdakla jauh sangat around 45 min bus ride. Lagi dekat kalau naik kereta..

    Tapi nak dijadikan cerita, after the event end, diorang nak sembahyang kat Masjid Waterloo, mmg dekatla  dengan rumah kami kan, pastu harusla singgah rumah aye kan.. Apa lagi dengan kelam kelibutnya, hubby balik cepat2 kemas rumah yang macam tongkang pecah.. Masa ni aye dah kalut tak tau nak masak apa, masa nila terpikir, kalau mak ni mmg dah tau nak buat apa.. huhu apalagi godek2 dalam peti sejuk cari apa yang ada, aye keluarkan ready-made ayam BBQ and letak dalam oven, buat cucoq jagung and masak bihun.. nak serve 5 family tu huhu mmg kalut tapi alhamdulillah everything went well.. Habis semua.. wpun agak penat tapi seronok sangat and rasa hilang sikit rindu kat family Malaysia bila dapat gather ramai2 camtu.. Ok enough writing, and lets enjoy the shots yang aye snap ni..