Friday, December 23, 2011

Reviving Islamic Spirit

Salam

Its 3am now and I am wide awake and want to pack some stuff as we're going to take 4 days off to Toronto to attend R.I.S or Islamic Convention. After gone thru few hectic weeks, finally aye boleh merehatkan diri sambil menimba ilmu dan bawa family berjalan2, alhamdulillah. Convention ni diadakan setiap tahun, dan ini merupakan the best gateway for muslim sebab diadakan setiap kali krismas, yelah kita bukan nak sambut pun jadik ada baiknya attend majlis yang bermanfaat ni ye idak.. Nak cerita lebih lanjut pasal majlis ni pun aye malas sebab nak kena packing barang. Nanti after aye balik dari convention tu nanti aye akan cerita lebih lanjut sbb nak cerita sekarang pun bukannya tau sangat pun sebab first time attend kan.. Kat hotel ada ja wireless tapi tgkla tahap kerajinan aye nak update blog nak cerita pasal convention ni.. Convention ni 3 hari je bermula esok sampaila ahad, tapi aye extend stay kat sana for another 2days sbb ingat nak meronda Toronto city dan nak ber'boxing' day kat sana. Bila lagi nak merasa cuti panjang, lepas ni bila term dah start mmg konfirm sibuknye.. Okay till meet again ppl. 

Saturday, December 17, 2011

Yang kedua

Salam

Skarang ni still kat office lab menunggu nak sampling till pkl 1015malam, owh lambatnya masa berlalu.. Yerp u're right Puan Ku Nuha Ku Adnan.. hehehe I am 3month pregnant now, alhamdulillah. Sebenarnya kali kedua ni mcm 'teraccident' sbb silap kira plak, tapi apapun aye tetap syukur. Mungkin berkat semayang Dhuha (disarankan kepada wanita yang masih belum dapat anak, rajin2 la semayang dhuha, murah rezki nak dapatkan anak insyaallah). Masa mula2 check tu mcm takut ja nak bgtau kat sapa2 cuma recently ja aye burst the news sbb dah melepasi fasa2 high percentage nak miscarriage. Alhamdulillah aye semakin sihat sbb kali ni mmg alahan, morning sickness yang teruk masa 1st trimester tu. Sekarang ni alhamdulillah much better dan rasa semangat sangat nak buat kerja sampaikan on friday night pun boleh dok menggagahkan diri dok kat lab ni..Its really a tough job man! huhu  Namun syukur ALLAH bagi aye kekuatan nak menempuh segala dugaan ni.

Nasib baikla medical check up ni boleh pakai kad UHIP which setiap student Uni of Waterloo wajib enroll. Tak payah bayaq sesen pun sampaikan nanti nak bersalin pun pakai kad ni ja. Setakat ni dah 2kali aye jumpa personal dr (kat sini wajib ada personal doc) which sangatla baik. Masa kat Malaysia dulu doc just check yang perlu2 ja, tapi diorang ni siap bagi consultation lagi and banyak info yang diorang bagi sangat informative. hari tu dah dengar degupan jantung baby, alhamdulillah dapat lagi merasakan perasaan indah tu bila dengar second child heart beat. At first, doc tu cuba banyak kali tapi still tak dengar heart beat lagi. aye ni dah mulala cuak, tapi I think after 30 min, barula dapat dengar heart beat. Terus je doc tu cakap " Because this baby gives us hard time, I think it might be a boy" hahaha pandai doc tu buat preiction no, kalau betul alhamdulillah, boleh dapat sepasang tapi tu setakat predict camtu je, mmg baby boy stubborn sikit eh? ,p  Nanti aye akan cerita lagi pasal susah senang mengandung yang kedua ni sbb banyak cabarannya. Moga anak ini pun akan menjadi kuat dan tabah sbb skarang ni aye mmg lasak berbanding ngandungkan amani dulu. Mengandung masa winter, jauh di perantauan dan baru start Phd ja.. nantikan bagaimana cabarannya nanti hehehe

Sorry la kepada reader yang jemu dok tengok aye menulis panjang2, insyaallah lepas ni aye akan upload gambar, sebab misi nak beli camera eos tu hampir tercapai hehehe nanti kita tengok ada bakat ka tak jadik photogh tak bertauliah ni hehehe Lagipun taklama lagi xmas holiday, best amik gambar ni. Tapi mgkin tahn ni diorang sambut xmas without snow, sbb mmg takdak setitik snow pun kat sini tapi mmgla udara kat sini sangat breeze and freezing sbb kadang2 ada jugak turun snow flurries tapi pastu hilang.. hrmmm entahla mgkin global warming kot sbb tempt macam tak stabil.  

Thursday, December 15, 2011

No mood for xmas holiday

Salam

Bagi most ppl kat North America ni, the most waiting month is December. Lagu2 'raya' as Santa is coming to town, and classic song Happy Xmas berkumandang merata2 tmpt including at Walmart, Conestoga Mall, Fairview Mall and even kat health department (kbtulan aye ada appointment ngan doc, macam2 lagu raya ada versi Justin Bieber la). Dorang pun cam kitala, sambutannya aye tgk mmg lebih kurang sama, di sana sini semua excited nak sambut Xmas termasukla my labmates, semangat nak take few weeks off for long holiday. Kalau macam aye, even tak sambut Xmas ni, ternanti2 holiday masa Xmas ni sbb Uni will close almost 1 week, jadi masa nila nak plan vacation ke mana2. Ada kawan2 aye plan nak ke Disneyland LA, Montreal, Quebackla.. tapi bagi aye mmg teringin nak pegi vacation, tapi aye takde mood sbb baru start labwork and I have tons of labworks to complete. Kirenya sbbkan load works yang super duper banyak aye takde semangat pun nak take few days off, hrmm rasenya time Xmas and Boxing day jela kot aye terpikir nak kemana2 tu pun rasa2 attack shopping mall jela kot, nak carik gift/barang2 yang murah2.

Last week, banyak kejadian yang berlaku tapi tak sempat lagi nak cerita2 kat sini. But will update very soon and reveal a really 'big' news untuk dikongsi ngan hampa semua =)

Friday, November 25, 2011

End of Autumn

Salam

Im down with cold fever last two days, but luckily its not getting worse. I just bed ridden. But, alhamdulillah Im fully recovered now. Last Monday, I went home a bit late as weekly meeting with my sv end almost at 5pm and at that time the weather was -2 deg.. It was a breeze and damn cold night. Dahla kena nunggu bas around 30min,  dengan ketahanan badan dalam keadaan sejuk kureng, apalagi, the next day mmg kepala rasa berat sangat and sah aye kena penangan angin-sejuk-dah-nak-winter. Harini masa aye told my labmates yang aye kena fever, diorang kata skarang ni tak sejuk lagi, and some says "Welcome to Canada" hehehehe.. Pahamla maksud diorang tu kan. ,p Its gonna be worse during winter. Owh gosh, cant really imagine how worse/ damn cold it would be.. Hrmm apapun life must go on and need to 'tahan' la.. Owh Im moving next week yeehuu and nak gatai2 tangan nak listkan bebarang yang perlu dibeli untuk rumah baru nnti:

1) Sofa bed/Futon
2) Dining table
3) Tv rack
4) Blender
5) Britax stroller

Setakat ni bebarang ni yang bermain dalam minda aye, yang lain2 akan di updatekan lagi.

pssst: ade berite tergempar/hot nak dikhabarkan but will not update later, bagi ada unsur suspen sikit hahaha kejam dak ,p (tupun kalau ade yang baca blog hang min.. kihkih ade akak kesah) 

Friday, November 18, 2011

Snowing

Salam

Hari ni 2nd time snowing kat bumi Waterloo ni.. Ramai kata turun awal, suhu asik main2 dalam 1-10 deg ja, tapi feel like minus degree dah sebb campur dengan wind. Sabor jela, aye kan naik bas.. Tunggu bas 5minit pun dah freezing dah! huhu nah rasekan nak rasa snow sangat kan ;p Tapi masa awal2 turun tu mmg kami sekeluarga teruja lbh (aye n suami je.. amani buat tak tau ja)... Yelah first time ever dapat pgg and merasa snow. Minggu lepas masa 1st time snow turun, 'keperakan' jugakla.. hehehe Teringat dulu masa kecik2 teringin nak ada salji kat rumah, ape lagi kikih ais kat freezer, hahaha last2 kena marah ngan mak sebb lecak satu rumah.. Tadi ada bace pasal prediction untuk winter tahun ni kemungkinan winter tahun ni akan menjadi lbh sejuk dari kebiasaan. Uih tak taulah camano.. harap2 aye boleh la survive melalui winter yang luar biasa sejuknye ni.. Takpe 'alah bisa tegal biasa'





Wednesday, November 2, 2011

Bye autumn.. Holla winter!

Salam

Pagi tadi aye berjalan dalam 'fogging condition' which sangatla sejuk.. dengan selamba tak pakai gloves aye meredah nak ke Uni. Dengan nak kena tunggu bas tepi jalan yang takde bus shelter sangatla mencabar.. rasa cam nak patah balik ja tadi.. End of autumn ni mmg weather sangat gloomy and sejuk kadang2 cecah 0deg.. Kadang2 aye pun terikut dengan weather yang sejak hari2 ni agak gloomy and foggy.. mood semacam je.. Tapi apa kata kita layan gambar2 aktiviti aye sepanjang autumn ni.. lagipun dah nak winter ni.. Holla baju berlapis-lapis- booties mencecah -15deg




Gambar2 kat ats ni masa pegi apple picking kat Brantford Farm.. makan apple yang fresh from da trees sangatla merangupkan dan sangat maness.. Insyaallah kalau ada kesempatan aye nak pegi lagi.. setiap season ada buah lain2..



Gambar2 ni pulak masa kitorang visit Niagara falls.. sebnarnya alang2 dah sewa keta 2hari tu yang after pegi apple picking esoknye kami terus meluncur laju ke niagara falls.. subhanallah tempat ni sangat cantek, ALLAH maha kuasa menjadikan alam ni secantik2nya.. pertembungan antara 2 buah sungai ye kwan2 sungai not laut.. From US and Canada river terhasilla falls yang maha suci hebatnya kuasa ALLAH, kat sini sangatla sejuk.. Campur dengan weather yang alsedia maklum sejuk plus mist from this fall lagi,, Teketar2 menahan sejuk.. Sebelum tu kami shopping kat Factory outlet kat Niagara ni.. Murahnyela all branded stuff kat sini.. Kalau ada kesempatan pasti nak serbu lagi tempat ni..



Ehem ni bukan Kojol ngan Sarukhan ye.. ni pengambaraan ala2 cerite Autumn In my Heart.. Nasib baik kami ada photogh prof yang tak berbayar.. Diala yang snap all the pics here.. Cantikkan all those trees dengan kaler kekuningan subhanallah... masa ni weather agak mengejutkan sbb tetiba increase till 25deg.. Agak panas sbb tu selamba je tak pakai coat.. santai je.. Best sangat kena sinaran panas matahari.. Bersyukurla korang kat Malaysia nun sebab kena matahari all the time.. kat sini baru reti rasa nikmatnya sinaran panas matahari.. huhu (T_T) mas ni weekend dan tak tau nak buat ape kat umah so calling2 semua orang ajak berpiknik kat Waterloo Park.. Weather, makanan, picnic spot, birds, trees all were perfect..

Tuesday, November 1, 2011

Sapa nak order weh?

Salam

Ada kesempatan ni aye nak update blog laju2.. insyaallah lepaih ni nak try sehari se'entri' sebab bagi aye tempat blog ni tempat aye nak melepas rasa.. menghamparkan perasaan sedih suka duka.. tapi of course la tak smua yang dapat diceritakan kat sini sbb ada yang ikut blog ni dikalangan family and rakan taulan.. ada seprais yang aye nak  "keep it secrets" bior masa je menentukannya hehe.. ok back to my main post.. sebelum ni aye ada bagitau kan ada benda nak share kan..  nak buat biz bagai.. sebab ada something happened.. tak jadikla nak berbiz.. huhuhu cuma nak berkongsi kegembiraan ngan kawan2 semua.. sesapa yang inginkan barangan branded yang mahal nak mamp kat malaysia nun.. bolehla kirim ngan aye.. kat sini coach, gucci, osh kosh, gap, cartier, or anything yang korang rasa mahal nak mamp kat malaysia nun bolehla bagitau aye.. insyaallah aye bolehla carikan tapi perhatian bukan la murah giler2 yang macam fake branded item tu.. cuma bear in mind harga nya yang reasonable and kena kali currency sekarang ye.. hehehe macam haritu aye ada beli levis hargenye cume cad23 yo.. ade nak dapek kek malaysia nun hehe cubo kali 3.10 baru dalam rm70 lobih jo.. haritu belikan kat amani baby gap, levis baru berapa dollar je ni semua aye beli kat factory outlet.. murahla kat situ.. nanti ada plan nak ke New York.. nak ke factory outlet kat situ.. which mooorrrreeee murah , tapi tak tau lagila bile kan hehehe cuma tunggu ye rakan2 mana tau ada rezki korang nak bergaya dengan barangan2 branded.. tapi this offer affected untill aye bagita bila gamaknya aye nak ke NY tu ye hahahah tahpapa min ni.. aye kanpe bagi masa nak korang2 semua ngumpul duit kan ,p jangan marah ar.. perangat perangat tinggai hehehe

Saturday, October 8, 2011

Busy

Salam

Currently, my updated status is super bee-zee PhD candidate-mommy-wife -or u name it .. Dont worry, will updated this blog very soon.. Wait for me ya.. ade bende nak cerite hihi.. nak bagi hint sikit - insyaallah, nak buat biz kecil2an sikit.. Sini barang best punya.. ,p Tungguuu ya... Barang best ni.. 

Tuesday, September 6, 2011

Sejuk oi kat sini!

Salam

Kat sini dah nak masuk fall, sejuk kemain oi, dengan hujan plus angin plus suhu mencecah 11deg, pagi tadi keluar jalan2 cari rumah *konon ada appointment tapi telah dikecewakan oleh agen ceh.. Okay part tu kita skip takmo cerita yang sedih2.. 

Berjalan dalam keadaan suhu 13deg sangatla sejuk ditambah pulak dengan angin nasib baik tak hujan. Biasala kat sini kami kemana2 naik bas n jalan kaki ja, nak beli keta lesen takdak lagi.. Plus kena ada rumah dulu kereta kemudian takpe. Kesian kat Amani sebb aye terlupa bawak warm jacket dia,  kalut sebab kami dah terlewat nak ke appointment asalnya. Mulut ngan tangan dah naik biru2 manje tapi dia still maintain, aye je yang terketar2 dah. 

Bila dah kehulu kehilir cari rumah tak dapat, kami amik keputusan ke Kishki nak beli ayam mentah and rempah ratus, pastu terus jalan laju2 tunggu bas, nasib baik kat bus stand ada wind shield, dapatla menghalang kesejukan masuk ke kalbuku *kemain metafora. Balik2 rumah je lapor terus, hubby rajin buat nasik tomato dengan ayam masak merah.. Hilang terus segala penat lelah. Sekian laporan cuaca untuk hari ni hihihi eh tetibaaa... Dan kita sudahi dengan sekeping gambar aye tunggu bas dengan fashion tudung terkini.. enjoicee..


Tahu tak berapa jadik hihi *_*

Monday, September 5, 2011

Journey to Canada- Part 2

Salam

Kita sambung lagi.... kat mana kita? oh ya.. On August 23rd, we took hotel's bus dari Concorde Inn ke KLIA and took 15min ride, tak kalut sangatla pagi tu sbb sahur disediakan.. kami siap2 dalam kul 7am terus ke KLIA.. Check in baggage.. Ok kali ni dah cool sikit sbb dah tau procedure, yang hooray lagi tak payah 'kutip' bag kat HK dah sbb diorang terus check in masuk ke Air Canada terus alhamdulillah.. Masa nak boarding, tetiba aye terkejut sbb dengar deruman orang berlari masa tu mmg dah cuak sbb ingatkan ada hal kecemasan ka.. rupa2nya.. a bunch of girl tgh dok kejar sorang hot korean guy, tak sure nama apa tapi one of boys over flower actor, ala group F4 kot, yang cute2 yang suke tido tu haa yang tula.. He's rite behind me when he's PA showed up, dok tolak2 aye and commanded the police bagi laluan kat diorang.. 

"Well hello excuse me miss.. Keep in  line please..Why are u keep pushing me? can't u see I have baby here.. Hello!!" 

Okeh tipu aye tak cakap camtu.. hanya bermonolog dalam hati.. Tapi sungguh dia tolak2 aye.. konon2 diorang mooooreee important.. Boooo.. Hangin dah tapi nasib baikla polis yang baik hati marah2 diorang suruh tunggu and keep in line.. Pastu boleh PA dia tu cam buat muka tak puas hati lak.. Eh ko pehal mai negara orang hormatla sikit.. Nak buat diva2 kat sini.. Pigidahhhh!!!! Dan jugakla took a snapshot of him.. Hehe nk tunjuk bukti kedivaan mereka.. He is ok but his PA gotto work more on her attitude.. Masuk kandang kambing mengembekla woi.. 



Spot him?? I stood quite distance from him plus we're in a rush.. Nampak sikit pun jadikla

Dah on-board semuanya lega dah and its time to say bye-bye Malaysia.. Jumpa lagi after 2yrs *target balik raya tuh* Insyaallah. And MAS airline was tiptop.. And we got seated in a roomy seat (Economy seat).. Eventhough Amani kena dok on lap tapi no worries sebab tak rasa sangatla sebab ada space for her to play and sit and play and sleep.. Tulah keje dia in-flight kan.. And talking about the foodies.. MAS is the best ever!! Disbbkan kami berpuasa, so just fed amani je with those yummy foodies.. telan ayaq liur jela.. Luckily the flight took about 3hrs and we landed early from the scheduled. And we even got a 'present' from in-flight attendance, sbb diorang kesian kot tgk kami tak makan apa2.. Nice one!! Love MAS.. naikla MAS weh wpun mahal sikit tapi kompom hampa tak keciwa ngan perkhidmatan diorang =)

Kini ceritera bermula bila di negara orang. HK Airport superb and sangatla besaaaaaarrrrrrr. Tapi in terms of perkhidmatan diorang, sub-zero okayyy! Dahla kami tersilap masuk terminal, signage tak jelas and nak communicate dengan diorang pun punyala payah.. Dahla tak ramah tamah, muka masam mencuka ja.. Takpe, kami sabar je, sebab puasa kan.. Bila dah ke Information Counter, barula paham rupanya kami ni tersalah masuk terminal dan kena patah balik, dahla moving ramp takde, terpaksa jalan/berlari ke arah bertentangan rasa2 lebih kurang 3km kot kami jalan.. Dahla masa tu pkl 2.30pm, kena on-board dah sepatutnya sbb flight pkl 3.05pm, kalut sangat masa ni.. Bila dah jumpak dan nak check in cuak pulak sbb dia mintak study permit and work permit, bila tunjuk letters from Visa office dia kata bukan, adoyai.. Rupa2nya dia yang tersilap, pastu dia leh cakap camni kat kami..

" Go upstairs right now, you're late! On-board immediately!" Dengan muka garang cam singa.. Ceh.. Manner please!! Sabarr.....sabarrr ... Grrrrr grrrr

Sbb lambat, kami sempat bergambar kejap je kat HK

Masuk je kapal, lalu first class, besarrr, masuk je economy seat.. Adoyai.. punyala sempit.. Dahla dapat seat kat hujung pulak tu, seat muat2 ja ngan kami, Amani dahla kena on lap.. Owh USM, kan aye dah bagitau, bagila extra seat untuk kami.. mana ada bassinet pun,, 14hrs on lap tahu.. Takpela, kebas pun takpe, orang dah bagi ye tak.. Nak tidur pun mana ada space, meragam pulak tu, yelah sempit kot.. Mencabar betol, dah lama sangat dalam flight and Amani tak larat nak tido aye bawakla dia ke belakang nak stretch out our leg yang dah kekebasan..  Okla ada gakla space dia nak main2 and tak meragam sangat.. Nak cakap pasal makanan.. erm tak payahla.. Yang penting kalau sesapa berhajat nak datang sini make sure Air Canada is your LAST choice!! Bagai langit dengan bumi antara MAS and AC airlines.. huhu dahla takmo cakap pasal AC lagi huhu it makes me reminds to those unpleasant time. To MAS, do add Toronto in your list, pleasee! Air Asia pun boleyy.. =)
In the 'shoebox' flight.. hehehe gotta say this 

Toronto from above, nice view.. green!
We safely landed at 6pm, on August 23rd at Pearson Intl, Toronto. Everything went well including in Immigration Office, and finally got stamped Study permit and work permit on our passport. Dah collect baggage semua, kena cari Airway transit untuk ke Waterloo pulak, dari Toronto it took 1 1/2 hrs, kami yang kepenatan mmg tido jela.. Bila dah sampai, aye jadik macam clueless sebab lupa yang aye bagitau K. As yang kami akan sampai around 6am on August 24th, dahla lupa tanya rumah diorang no berapa.. huhu *perhatian: kat sini lambat 12hrs so mmg sampai hari yang sama jugakla, aye lupa*. Nasib baikla, masa dok cari2 rumah tu, hubby terjumpak dengan K. Lisa and now we're safe. Nasib baikla K.Lisa yang baru balik dari masjid ternampak kami and dia terus amik kunci and tunjukkan rumah K.Lin. Diorang siap maskkn untuk kami lagi huhu.. Thanks sangat kat kakak semua, really appreciate it! Now, we're here.. berhari raya kat sini pun sudah.. Past 2 weeks kami still jet-lag sebab tu amik masa nak update blog hehe skarang dah ok.. We're doing good here just lil bit cold, still adapting with  new env. and alhamdulillah so far it was okay lagi.. Dah banyak aye berceloteh tunggu plak Part 3.. eh takdela gurau ja, nanti aye cerita pasal sambutan lebaran kat sini pulak k.. Bye have a nice day.. and not to late to say this...

SELAMAT HARI RAYA! MAAF ZAHIR DAN BATIN

Tmpt kami menumpang nice!

Journey to Canada- Part 1

Salam

*hasil penulisan ini terkepam agak lama and dah basi pun.. hihi harap maklum*

I'm back!! Weehuuuu after settling and adjusting in this new environment, I'm here to strike back.. Will keep on updating everyday.. Insyaallah.. Puhyoo kemain poyo tulis in eng ewww.. hehehe kanpe adapting! Ade ke yang merindu hasil tulisan aye ni, sapela aye si penulis blog kecil2an hehe okla cut the crap. Ok nak cerita pasal journey aye ke Canada, negara yang far-far away which takes 18hours in plane yo.. Urgh freaking exhausted and ada gak kadang2 nak kedebom dengan karenah org yang pelbagai.. Nsb baik bulan ramadhan, itu syaiton tak kacau, tapi adala sikit2 gak hampir nak meletup.. huhu biasala manusia tak perfect! Ok kat mana ek nak start ermm sambil tgk gambar aye berceghita k.. Baru y'all feelin it.. 

Aye bertolak dari Penang on August 22nd, pkl 8.40pm awal sejam dari original booking.. Nasib baik aye call travel agency kalo dak tak tau pun flight tukar.. Dahla dari Sungai Petani bertolak dalam pkl 5ptg camtu, pastu jammed plak kat Penang (jalan nak ke Penang Airport).. Dalam hati Tuhan saja yang tau, takut terlepas flight la sbb quite heavy jammed.. Alhamdulillah sampai dalam pkl 7pm camtu aye terus check in baggage, tapi di situ kisah bermula ya.. Kami bwak excess luggage, mmg dah agak pun sebab yelah bwk barang kemain banyak.. ehem 4thn taw.. tapi bila cik abg kat kaunter tu kata will have prob masa kat HK nanti, masa tu aye baru cuak, terpaksa re-arrange luggage balik supaya each bag weigh no more than 23kilos *peringatan ye kawan2*, so di-advise beli another bag.. jadi bertambahle beg kitorang, tapi takpe biar beg banyak asalkan kurang dari 23kilos, yang syoknya tak tgk dah kiri kanan, punggah beg.. pastu masa tu pakat tolong 'punggah' beg kitorang.. hehehe kena marah le sebb bwk banyak sangat barang hihi nak buat camana, lama cek nak pi nih.. pastu dah settle barang sampai bkk posa pun tak ketahuan hala.. Nasib baik aye cuti hehe.. Kesian kat hubbyla..
Berbuka posa dengan McD je.. sbb kekalutan huhu

Tok gagahkan diri hantar kami huhu really miss her T_T
Pastu dalam 8.00pm baru kami settle check in and kena boarding dah.. Masa nak masuk tu mmg rasa sayu n sedih sangat.. Sedu-sedan dibuatnya.. Berlenang ayaq mata jugakla.. Peluk sedara mara yang mai.. peluk mak lagila.. syahdu sesangat.. Amani buleh buat muka hairan kenapala ibu dia dok nangis.. Dah on-board risau jugak kalau amani buat perangai ka, yela first time, tapi mmgla itu budak sangat behave.. senyap ja duduk and baik2 tido atas seat... We safely landed on 9.45pm.. dan terus menuju ke Concorde Inn Hotel, tak banyak cerita terus tido sebab esok nak bangun awal untuk ke HK dan seterusnya ke Toronto..Ok stop sat nanti kita ke Part 2.. which more adventure and mmgla sangat mencabar keimanan kami... Enjoy the pics okeh..



Mandat terakhir before boarding


Sebahagian sepupu n makcik n SIL yang hantar  terharunya ramai hantar

Detik syahdu.. hugs mak kuat2 huhu really miss her T_T

Its time to go, really hard to let Amani go arent you? huhu 

Friday, August 26, 2011

SALAM SAYANG DARI WATERLOO



KAMI DAH DI SINI.. WILL KEEP ON UPDATING, SKARANG LETIH LAGI LA.. 



Tuesday, July 26, 2011

List

Salam

Kembali semula serabut kepala bersama aye dengan aktiviti meng-'list' barang2 nak dibawa.. Selagi tak sampai masa nak berangkat, kertas list akan menjadi peneman setia aye kemana saja aye pergi.. Kanpe perlu buat list ni untuk wisely spend.. Kalau tak overspent tak ke naya nak bawak duit tak ckup ke Kanada nanti huhu.. Okay kita start dengan my little Amani.. (harusla barangan dia yang paling banyak skali kan)

Amani
Sweater  (2pcs)
cardigan (1pcs)
buggy stroller (Combi super mechacal)
baby wipes (2pack)
containers  (2pcs)
sterilizer/bottle warmer - dok ushar2 Avent, Little Beans, Snow Bear.. still dok survey
manicure set 
teater latex - harusla setia pada Y teat latex SAHAJA.. yang lain2 Amani said no no.. huhu 
socks - yang long 
pyjamas- add 3 pcs
jeans- add 2pcs
sneakers- add 1
thermal wear- 2pcs
nappy rash cream- 2
bottles- add 3
baju- long sleeves add 2pcs
baby blanket- 1pc
medicine
nappies- stock for 1 month
stock susu - stock for 2month
fork and spoon
bibs
nappy mat
thermos flask- 150mL


Hubby
sneakers
jacket
socks
long john
kemeja- add 2
bag
jeans- add 2

Yours truly
sneaker
baju- add 2
jeans- add 2 
telekung
lingerie
sweater/cardigan - add 1
long john
handbag
manicure set
backpack
pyjamas
socks
stocks vco, collagen, cleanser etc
makanan megi, rempah, kunyit


See barangan ibu still zero ye.. Takpela utamakan anak and hubby dulu.. Kite kemudian2 pun boley.. Esok gaji so operasi men-settlekan senarai list ni ye.. Harap2 bolehla settle before Ramadhan ni.. Banyak lagi bondo eden kena buat.. Ohh urusan rumah lagi.. ohh visa lagi.. ohhh document2 lagi.. owhh ohh ohhh.. pengsan (T _ T).. Kita sudahi dengan gambar penyejuk mata.. penenang jiwa aye...




Thursday, July 21, 2011

Morning Peeps!

Salam

Aye sajala kan nak tunjuk perbezaan sebelum guna dan selepas consumed VCO and Collagen.. benda baik kena kongsi kan.. bak kata pepatah " kalau sedap beritahu kawan kalau tak beritahu kami" ada kena mengena ka?? hrmmm kesimpulannya aye nak berkongsila pasal benda baik ni kan.. mana tau leh menolong anda.. anda.. dan anda untuk mengatasi masalah2 yang selama ini membelenggu fikran anda.. Insyaallah penggunaan produk in secara berterusan mampu membantu anda tampil yakin, cantik dan sihat.. Aminnn... 


Sebelum


- kulit berminyak (cetengok kat dahi tu.. shining kan.. huhu buat goreng pon sodap)
- kulit kusam tak bermaya
- tona kulit tak sekata


Selepas


- kulit dah balance antara wet and dry (no more shining.. but glowing *perasaan* hehe)
- kulit cerah dan tona sekata 
- kulit bersih dan halus

Jadi dah nampak jelas kan perbedaannya sebelum dan selepas penggunaan VCO.. takde ye penggunaan photo editing bagai sebab aye pun tak pandai nak ngedit2 ni, ni raw pict taw.. Aye pun tak apply any foundation atau concelear..  Lastly, nak beritahu...

anda buat anda dapat... ^^

Saturday, July 16, 2011

VCO review

Salam

Sebenarnya lama dah nak review pasal VCO ni tapi sebab kekangan masa dan idea nk menulis lebih kepada nak cerita pasal persiapan nak ke Canada.. Jadik review pasal ni terpaksa dilupakan sekejap. pastu bila baru2 ni ada yang menegur pasal perubahan kulit aye tergerak hati nak share dan review pasal VCO ni..

Reason to use

1) dry skin yang sangat teruk
2) allergy pada sea food
3) parut jerawat
4) jarang ke tandas (ayat tak lapis: sembelit!)

Day 1

Kulit yang kering kat bahagian tangan dah mula kurang and lama2 hubby pun perasan sbb mmg dah tak kering dan tak kasar... Halus you.. baru hari pertama kan dah notice kulit yang kering cam dah tak teruk sangat.. Tapi still allergy kat muka masih tak hilang.. What do you expect, baru hari pertama maa.. Tapi yang sedihnya nafsu makan meluap2.. Lapor je manjang.. tapi okla still continue and kita tengok dulu hasilnya.

Day 7

Masa ni dah notice yang setiap hari akan ke 'tandas'.. lawas rasa.. ringan sangat kat bahagian perut ni.. Sebab allergy kat muka tak cure lagi so I decided to consult pakar kulit  and alhamdulillah dah cure.. selepas dapatkan rawatan tu, I can notice yang kulit muka sangat2 halus.. Sangat balance antara dry and wet skin, rasa moisture sangat  Untuk nak maintain ni aye guna sunblock.. And the combination of using VCO + collagen + sunblock = rasa kulit sangat2 halus and bersih.. ada yang notice kata kulit muka aye makin cerah. (^^) alhamdulillah selama ni aye dok idam2kan kulit yang halus, bersih,cerah without applying any foundation or concealer  untuk dapatkan kulit flawless.. Aye rasa happy sangat sebab even just apply toner + moisturizer + sunblock + bedak baby = rasa glowing ooo muka.. pastu jenis aye yang malaih nak apply any cream after solat sangat2la sesuai makan VCO ni sebab even pakai bedak baby pun kulit dah nampak bersih.. 

Current status

Kulit masih maintain halus dan bersih, jerawat pun dah surrender nak tumbuh.. Kecut habis.. Tapi still parut jerwat still ada mungkin sebab dah lama tertempek kat muka and need constantly use. Tu yang aye suka sangat and nak mencanangkan kat semua.. do try this product.. Kalau nak best lagi rajin2 la tempek vco ni kat muka dengan cara pecahkan kapsul tu dan lumur kat muka.. Bau dia tak busuk seriously.. Banyak lagila khasiat dia.. Dan aye review ni based on my actual experience, kalau nak tau sendiri cubala.. mesti rasa lain punya..  


psst: tak boleh nak tayang gambar kat sini.. tak nampak dengan jelas.. kalau nak tau jumpala aye hehehe ^^

Akhirnya hujan turun di musim kemarau (^^)

Salam

Pergghhh tajuk nak dasat je.. Tapi sebenarnya the main idea behind this title is that finally my problems related to previous entry solved bro! Takde kena mengena dengan hujan atau kemarau pun ye.. Apatah lagi kumpulan Hujan.. apa yang aku merepek ni syaitoooonnnn hehehehe Semalam punyala aye ni dok google, stress out nak cari accomodation kan.. pastu aye pun cam dok whining la ngan sorang senior student malaysia kat UW ni.. tup tap tip tap tadi dia balas.. 





Siap panjang lebor dia punya explanation.. see see... Syukur sangat sebab dia sudi nak tumpangkan rumah dia kat aye sefamily sebab dia nak pulang berhari raya di Malaysia (owh jelessnyyyyyaaaa T.T)  So temporary accommodation boleh strike through dah.. But the list still masiiihhhhh panjang perlu disettlekan hanya 2/4 sahaja baru settle huhu But I really want to credit Kak Lin for kindly gives permission to use her apartment instead of staying at hotel that way more mahal.. huhu dah save banyak kaching kaching disitu tapi taknakla FOC gile ko! Everything in this world have price tag you know.. Moral of the story are: do communicate with experienced people/ ask for their opinion/ cari yang kulit sama melayu (eh ada kaitan ke?)/ Malaysia Boleh! (tetibe..)

Friday, July 15, 2011

Nak cari rumah nak cari rumah...

Salam

Still online and keep on searching for house to rent in Canada and takes me couple of weeks to find the best but  it turn out to be super hard tho! Manala aye nak cari rumah sewa yang affordable, close to uni, suitable for family as mostly harga rumah around 900-1000 Cad.. Dahla KPT bagi around 1300 cad je.. uh plus minus belanja tu belanja ni uhuhuhuhu CUKUP KA! And need to survive with allowance from USM.. I've been thinking 'bout this for couple of weeks and it really make me fell anxious.. I have another option, stay in Kitchener which is so-called twin city with Waterloo but the distance to Uni.. takes about 1hour -walking (BIG NO), 30min- cycling (kurus) or take bus (Uni provided)... Many consideration need to take account ... Amenities provided-----> Heat, Hydro, A/C, parking lot (mana tau in future tergerak hati beli keta), On bus route, easy access to facilities, childcare center, tempat keja hubby, ------> all this lead to headache .. (_ _ ')... Erm rasa-rasa kalau dok dalam ni ok dak




=






=








=









=











=





picture from google



SO WHAT SAY YOU? 

Wednesday, July 6, 2011

Tick Tock Tick Tock the clock is ticking...

Salam

Tinggal 6 minggu lagi lebih kurang sebulan lebih ja lagi, kami sekeluarga akan 'terbang' jauh ke other side of world.. Uhuhu Frankly, perasaan dalaman ini berkecamuk.. macam2 rasa.. Rasa excited, berdebar, letih, stress, sedih..  Stress bukannya apa, banyak 'hal' tak settle lagi uhuhu.. Mudah-mudahan dipermudahkan olehNYA.. Listing tak tau dah nak buat berapa banyak.. sampai dah penuh buku aye conteng.. Bila dah banyak benor buat list ni mulala otak jadi tepu dan tak tau nak start dengan mana satu.. Owhh sangat stress.. erm tak sabar rasanya nak memenuhkan blog ini dengan gambar2 cantek tapi nak wat camana, kena tunggu sekejaaap je lagi untuk beli tuutt.. heheeh Boleh agak kan.. dok survey2 dah cuma ongkos tak ngancam lagi so better tunggu jap.. Hujung bulan ni dah sign off pastu jadik fulltime housewife le gamaknye.. Untuk 3 minggu je pun.. lepas ni boleh la upload banyak resepi2 yang menarik ye.. nantikan kemunculan chef Min ye.. 




Tuesday, June 28, 2011

Camera review



1) Canon EOS 500D



2) Nikon D5100

D5100 25478

3) Olympus E620


4) Olympus PEN E-PL2



5) Panasonic  GF2



pssst: mana satu pilihan anda!!!

Monday, June 27, 2011

Ticket Booking


23 OGOS 2011

PENANG - KLIA 


0710 - 0805 (0:55)

KLIA - HONG KONG INTL


0915- 1305 (3:50)

HONG KONG INTL - PEARSON INTL, CANADA

1510 - 1805 (14:55) 

*woahh nak buek apo lamo2 dalam flight ni*

Friday, June 24, 2011

SEMOGA HUBBY CEPAT SEMBUH

Malam ni takda semangat nak tulis entri panjang2 sbb teringatkan hubs kat hospital.. Doakan semoga hubs cepat sembuh dan dipermudahkan segalanya ya.. Aminn.. 
Cepat sembuh ye sayang ^-^  

psst: dah booking tarikh nak ke Canada.. mudah2an dipermudahkan segala urusan

Tuesday, June 21, 2011

VCO by catalyst..

Salam

Pernah dengar kan product ni.. so dengan ini aye rasmikan penggunaan produk in bermula dari sekarang... Jom kita nantikan kesannya.. dalam 2 hari ye..  Ramai yang komen and canang2kan keberkesanan produk ni.. Insyaallah kalau berkesan kat aye boleh buat stok banyak2 bungkuih ke Canada.. Leh buat biz kat sana ni.. hehe kebaikan produk ni boleh di check kat SINI





Monday, June 20, 2011

Ber'eksesais' di ruang tamu

Salam

Aritu aye adalah tertengok Star king kat One HD.. best sangat program ni sangat informative (mostly for beauty and health). Patutla kita tgk orang2 korea ni badan diorang cantik even umur nak masuk 4 series dah and kulit yang se-sangat2 flawless. So untuk entri ni aye bukan nak cerita pasal kulit tapi nak cerita pasal 'how to shape ur body' dekat ruang tamu rumah je. Nasib baik ada subtitle boleh gak ah paham and gelak2 kihkih.. And aye dah try semalam and it's truly works. Hari ni dok rasa kejang kaki lagi sbb lama kan tak eksesais.. And senaman ini sesuai untuk kita2 yang bizi 24-7.. ala kejap ja amik masa nak eksesais ni.. dalam 30 min ja.. Tapi menyamai kita pi gym tau.. Ok jom kita layan...

1) Lompat monyet ambil pisang (translate sebijik ye..)

Buat begini ye kawan2.....
Ni bukan monyet huhu (^^)
Aye tau.. tau.. tau.. lukisan amat buruk skali tapi dapatkan maksud aye hehe.. kira buat la macamni sebanyak 8 kali.. slide ke kiri pastu lompat sekuat hati.. slide ke kanan lompat sampai kena roof (kalau boleh ah...) tapi buat santai2 sudah.. nnti takut ada lantai terkopak pulok hihi... Kata trainer tu , aktiviti ni boleh stimulate pergerakan jantung jadi sangat laju.. so boleh burn lemak kat jantung.. ohsem bukan.. (owh sudah terpengaruh dengan ayat2 blogger muda mudi). Aye dah try.. dan yess 100% betol.. fuh mmg cargas aktiviti ni.. jantung berdegup sangat la laju.. So mudah kan nak buat eksesais camni.. cubala.. 

2) Jalan santai ala2 kuda belang dan kena kejar dengan singa.. (erk paham2kan jela...)
Posisi macam kat atas ye.. pastu kaki je gerak slow2 ala2 kuda belang berjalan.. buat dalam kiraan 8 pastu tarik nafas panjang macam ni "fuuhhh... fuhhhh.. fuuuhhhh.. fuuhhhhh..." pastu tetapkan 'montot' anda.. pastu gerakkan kaki anda dengan lebih laju seolah2 dikejar singa.. pastu tarik nafas panjang macam tadi pastu tetapkan 'montot' anda skali lagi... Aktiviti in untuk merampingkan pinggang, mengecilkan paha, memantapkan otot2 badan, memecahkan lemak kat belakang badan..Banyakkan advantage dia, dan trainer kata aktiviti ni sama ngan kita cycle kat gym.. Sungguh dik non... akak korang ni dapat rasa kat bahagian paha rasa dah firm sikit.. tegap sikit.. sikit jela ala kamon la baru cuba skali cuba bayangkan kalau buat tiap2 hari.. boleh dapat kaki ala2 kump Girl Generation tu.. berangan.. kihkih

3) Gaya buaya baham singa (direct translation yer...)

HAHAHA.. yang ni takleh nak lukih.. kihkih tak reti.. erm sama macam posisi di atas cuma kena angkat kaki tinggi sikit pastu kena gerak dengan aktif pastu merangkak ke depan sikit guna kekuatan tangan.. buatla sebanyak mana yang anda suka.. tapi serius aktiviti ini memerlukan aksi yang sangat lincah.. 

'SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERAMAL'

Sunday, June 12, 2011

Oh saya mahukan ini!







Ermm telan ayor lior jala.. Tgk ja mampu buat skarang ni.. TAPI maybe one day manala kita tau kan.. Rezki di tangan ALLAH.. Bila sudah jatuh hati camnila, mula nak berangan2 sbb aye mmg teringin nak berkereta 4WD.. Dulu minat ngan Honda CRV, hubby kata tak best.. tapi bila dah face to back keta ni masa kat traffics kat Penang itu hari, rasa macam daku sudah jatuh centha la..  cantikkan BMW X6 ni.. huhu tapi mahal bebenorla sampai sama dengan harga sebijik rumah banglow.. puih punah harapan daku (=.=").. 

psst: kena masuk MLM/ jual PB ka/ jd tokey herba nmpk gayanya ni hehehe.. Macam aye ni apa pun tarak huhuhu tapi berangan tak salah kan? kihkih.. 

Tuesday, June 7, 2011

Sihat sebelum Sakit

Macam penah dengar.. Ala yang lima sebelum lima tu.. Ni yang salah satunya.. Alhamdulillah dah sihat selepas sakit.. Entri ni adala kena mengena sikit ngan entri sebelum ni.. Rasa syukur sangat2 sbb dikurniakan kesihatan semula.. Aminn Ya ALLAH.. (^^).. Sebenarnya bagus bila kita diberi ujian sakit ni... Sbb kita dapat muhasabah balik diri kita .. cam dapat refresh balik segala perbuatan, percakapan, dosa, hubungan agar kita lebih berhati-hati kelak.. Ujian sakit ini juga bagi aye menandakan kita ni mmg banyak dosa tapi segera diingatkan oleh Yang Maha Esa perbuatan kita yang lalu dan perlu segera bertaubat.. Tapi kalau tak sedar2 tu ermm tak tahula nak cakap hape kan.. Ini jelas menunjukkan DIA masih sayangkan kita sbb DIA masih mahu kita sedar dan insaf lalu bertaubat atas kesalahan yang pernah kita buat.. 

Macam tu jugak aye.. mmg tak pernah terlepas dari membuat dosa, mungkin dosa yang aye sendiri sedar dan tak sedar... Sakit ini sbg peringatan untuk aye fikirkan dan muhasabah diri tentang diri sndiri.. Mungkin sebelum ni aye ter'sakitkan' hati orang, ter'kasar' bahasa, ter'lawan' cakap suami/mak/kwn2, ter'cakap' besar dan segala yang ter- ter- lagila.. Kat sini pun aye nak mintak mahap kalau ada salah satu ter- yang aye cakapkan tadi menggores hati kalian.. Aduhai syahdunya.. Nama pun manusia kan.. Tak perfect.. (*~*) Tapi ni bukan entri sedih tapi ni entri peringatan dan nak motivate diri sendiri.. Kot2 yang rasa termotivate diri tu sama2la kita share ye.. 

Sakit apa? Jumaat lepas, tiba2 ja perut aye jadik cramp yang maha dahsyat kat sebelah kanan pastu dengan kudrat yang ada aye berlari mendapatkan telefon lab *hp tertinggai (=.="), cuba mendail nombor hubby TAPI tak semena2 alam menjadi kelam, suasana menjadi bisu, bunyi kicauan burung tak kedengaran lagi.. *tu diaaaa... metafora hehehehe kedepapp aye jatuh kat atas lantai.. Masa ni aye sedihh sangat sbb pengsan sorang2 sbb takdak sapa2 kat lab lagi.. Masa ni fikir mcm2 dah sbb tak berdaya sangat tapi lepas few min aye gagahkan diri bangun dan cari Wani kat lab depan dan pinjam hp dia untuk call hubby.. Hubby sampai terus pi klinik and dr bgtau cam aye ni suspected mild appendic.. Terkejut punya pasal hubby bwk aye ke Hosp Pantai kat SP untuk detail med check up.. Dr pun kata 50-50 tak sure pun appendic ke tak, pastu dia terpaksa tahan la.. So end up aye kena warded.. Nasib baik sehari ja la.. sbb simptom2 appendic dah hilang.. Tapi dr bagi MC sampai hari ni sbb kulit aye masih dok gatal2 mungkin sbb infection kot.. sbb biasala bila dah keja kat lab.. macam2 mai dok hinggap, kulit lak sensitif.. jadik gatai2 tangan.. So dr soh rest dari pi lab.. 

Tulah serba sedikit ceghita pasai sakit aye ni.. Yang entri sebelum ni sbb dr detect ada stone dalam kidney hubby so kena buat rawatan segera.. Tu yang sedih sikit sbb hubby jarang sakit.. Hrmm yang kelakarnya org lain sakit, yang lain lak admit hosp.. hehehe mcam2.. Sakit mmg sakit tapi kena fikirkan hikmah disebaliknya sbb aye dapat muhasabah diri ini yang hina dan penuh dosa (_ _")... Jadi janganla jadikan alasan sakit untuk kita menjauhkan diri dariNYA sbb sesungguhnya yang buruk datang dari kita dan yang baik itu datang dariNYA..

~ SELAMAT MEMBACA DAN SELAMAT BERAMAL~

Thursday, June 2, 2011

Rawatan batu karang

RAWATAN batu buah pinggang sebahagian besarnya bergantung kepada saiz dan jenis batu. Pesakit selalunya digalak untuk meminum air dengan banyak dan selalunya, batu akan keluar dengan sendiri. Ini kerana saluran ureter iaitu saluran yang menghubungkan antara buah pinggang dan pundi kencing mempunyai kapasiti untuk membawa turun batu karang sebesar 6 mm dan ke bawah.Jika lebih besar dari itu, ada kemungkinan batu akan tersangkut dalam saluran ureter. Ini boleh menimbulkan kesakitan dan bengkak pada buah pinggang.

Sekiranya batu karang ginjal bersaiz di antara 1 sentimer (sm) hingga 2 sm, rawatan yang boleh diberi adalah dengan cara rawatan Extra Corporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL).Kaedah ini adalah menggunakan sejenis alat yang mengeluarkan gelombang yang akan memecahkan batu karang ginjal. Pesakit perlu baring atas alat itu dan gelombang akan diberi secara berkala.Untuk setiap rawatan, sebanyak lebih kurang 4,000 tembakan akan diberi untuk memecah batu karang. Rawatan ini dilakukan secara pesakit luar dan pesakit akan diberi suntikan ubat penahan sakit semasa proses pemecahan batu karang dilakukan.Masalah yang sering dialami adalah batu karang tidak pecah sepenuhnya selepas satu sesi rawatan. Sekiranya ini berlaku, buah pinggang perlu direhatkan selama sebulan sebelum sesi kedua bermula.Had maksimum rawatan dengan cara ini adalah sebanyak empat sesi. Jika batu masih lagi tidak pecah, rawatan lain perlu dibincangkan dengan pesakit. Sekiranya teknik ini berkesan, serpihan batu karang akan keluar bersama dengan air kencing. Kerap kali juga selepas rawatan, air kencing akan bercampur dengan darah tapi keadaan ini akan pulih selepas beberapa hari.


Jika batu karang bersaiz lebih dari 2 sm atau berada pada tempat yang sukar untuk dipecahkan dengan cara ESWL, rawatan pembedahan yang dikenali sebagai Percutaneous Nephrolitotomy perlu dilakukan.Pembedahan ini membabitkan proses menebuk buah pinggang dari permukaan kulit dan batu karang akan dipecahkan dengan menggunakan alat ultrasound atau Laser. Pembedahan ini memerlukan pesakit berada dalam wad beberapa hari. Ini kerana pembedahan ini memerlukan pesakit dibius secara umum (general anaesthesia).Dalam pembedahan jenis ini, dalam kebanyakan pesakit, seluruh batu karang boleh dikeluarkan dan parut selepas pembedahan adalah kecil.Jika mempunyai masalah gout atau masalah peningkatan asid uric dalam darah, batu karang yang saudara hidapi kemungkinan besar dari jenis asid urik.

Untuk batu karang jenis ini, rawatan yang dikenali sebagai chemolysis boleh diberi. Rawatan chemolysis ini membabitkan pemberian ubat Allopurinol untuk mengurangkan paras uric asid dalam badan dan pemberian ubat urinary alkaliniser seperti URAL untuk menjadikan air kencing beralkali.Kombinasi ubat ini boleh menghancurkan sebahagian besar dari batu karang ginjal. Ini kerana batu karang dari jenis uric asid adalah lembut dan mudah larut dalam suasana yang beralkali.Untuk makluman , batu karang ginjal boleh berulang selepas dirawat. Sehubungan itu, bagi mengelak berlakunya pembentukan batu karang, langkah-langkah berikut perlu diambil:

  • Minum banyak air kosong. 
  • Minum sekurang kurangnya 12 gelas air sehari dan perlu ditingkatkan jika saudara kerap berpeluh atau melakukan aktiviti lasak.
  • Kurangkan mengambil minuman seperti kopi, cola dan teh kepada satu atau dua cawan sehari .Ini kerana minuman ini mengandungi kafein dan kafein boleh menyebabkan peningkatan pengkumuhan air dari badan
  • Jika mempunyai masalah uric asid yang tinggi dalam darah, perlu mengurangkan pengambilan daging merah (red meat) organ dalaman seperti otak, paru dan beberapa jenis kekacang

Info ni berguna untuk aye ... huhu nantila aye bagitau sbb apa .. hati tgh sedih dan tak sedap lagi.. sob sob.. 







Wednesday, June 1, 2011

5 Ways to Screw Up Your Chance of Scoring a Cheap Flight

I got this tips from this website.. Very useful for those traveler-holic using airline... Sbb kan  Airasia slalu promo ticket murah gila ahh..  So enjoice... (^^)

5 Ways to Screw Up Your Chance of Scoring a Cheap Flight

1. Buy Your Tickets on the Weekend

Buy your plane tickets on Friday, Saturday and Sunday, and you will pay more – usually.
What should you do? Easy: the best day to buy airline tickets is generally Tuesday. I’ll get even more specific: Tuesday at about 3pm Eastern.
The reason for this is that Monday evening has become the traditional launch day for big sales (see our daily listing of airline deals and airfare sales and note the many AirTran and Southwest deals that are posted on Tuesday mornings).
Once this happens, the other airlines match the sales, and it usually shows up in their prices by Tuesday at 3pm, giving you, the shopper, the most low airfares (and airlines) to choose from.
By the way, these days airfare sales do not last long, so those who put off buying tickets until the weekend are out of luck.

2. Make Reservations for Fridays and Sundays

Makes sense to fly on Fridays and Sundays, right? It gives us the most “vacation time” bang for the buck – but the airlines know this because they know when you want to fly – and they will make you pay.
The cheapest day to fly is Wednesday followed by Tuesday and Saturday, so if you really want to save money, be flexible enough to move your vacation time around to coincide with these days.
Ok, so you want to come back on Sunday to maximize that Vegas trip — then leave on a Tuesday or Wednesday and get half the benefit of the cheaper days.
Even better, Tuesday, Wednesday and Saturday are not only cheaper, but you might even have an empty middle seat next to you — wouldn’t that be a welcome change?

3. Check a Bag – In Fact, Check Two

If you really want to throw your money away, by all means, check a bag – no, check two – and with most airlines, you’ve just added $100 dollars in roundtrip bag fees to your air travel total.
Fly JetBlue or Southwest or for free first checked-bags – or even better, always use a carryon bag. Except on Spirit – the only U.S. airline that charges a fee for this “privilege”.

4. Ignore Twitter and Facebook

Actually, you ignore social media at your peril. Here’s what they offer:
Deals. Like many companies, airlines use Twitter and Facebook to offer customers exclusive deals found nowhere else – so don’t miss out.
Stuck at the Airport?
Airlines staff their Twitter and Facebook accounts with PR folks who really don’t like bad things being said about their brand — so if you have a question or a problem, go there for help, first. You’re much more likely to receive an answer from social media than from a hard-to-reach call center a million miles away.
Businesses including airlines are very active in social media and looking to be more active in the near future as the roles of these popular networks near 1 billion — with many of them frequent daily users.
And don’t worry – this isn’t just for the young – sure, people like Ashton Kutcher have five million followers on Twitter – but you do know he’s 32, right?

5. All Summer Vacation Days are Equal

No, sadly, they are not. Many carriers have added surcharges to most summer dates, and then there’s the big holiday periods of Memorial Day and the Fourth of July, and as we all know, holiday periods are typically more expensive.