Tuesday, January 18, 2011

Jom ke Hot spring Baling..

Minggu ni jalan2 lagi.. tapi takdelah jauh mana pun.. Dekat area kedah  ja.. Hujung minggu jela yang sempat nak round2 pun.. Week-days mmg ler takdak masa nak ke sana sini.. oK KAt mana destinasi kita plak kali ni.. hrmm kali ni I, hubby,mak, abang and makcik cadang nak pi Ulu Legong, Baling... Ala yang ada hot spring kat situ.. Lepas semyang asar hari jumaat yang lepas, kami bertolak ke rumah abg I kat taman Bersatu, Baling... Perjalanan amik masa ~1 jam lebih dari Sg Petani.. Selesai ja solat isya' kami bertolak ke Ulu Legong. perjalanan amik masa ~30 minit ja tapi kawasan nak ke situ agak gelap.. Sebabnya kami perlu menempuh beberapa hutan.. Sbb hot spring ni dalam kawasan hutan kenala berhati2 sikit yer.. Jangan lak bawak keta tu laju2...


pic from sini (tak bwk camera la)

Bila dah sampai tempat tu, mmgla ramainya umat manusia.. biasala kedah cuti sbb sambut birthday sultan kedah.. Kami pun cari2la tempat untuk kami sekeluarga berkampung...  Bawak nasi ayam, spagethi, samosa, fries, pebagai kenala carik tempat best nak santap n nak ber'camping' kan.. Sebb amani n nurul (anak abg) dah tido, kami pun amik le bilik homestay satu.. murah je rm60.. kami pun letakla baby2 yang sedap tido kat situ.. My mak aka baby sitter mmg dah surrender awal2 tak mau g mandi manda kat hot spring tu jadik dia pun lepak2 la ngan baby2 kami..  Sampai ja kat situ mmgla ramai dok bersidai tepi2 kolam air panas tu, eksataid nye pasal kami ramai2 terjah kolam ke3 (which 3rd level hot among 4 kolams).

Celup sikit.. panaih.. celup lagi... panaih gak.. Aih takleh jadik ni.. takkan nak  menyerah kalah.. celup gakla.. MMg PANAS!!! Melompat skejap.. huhu Patutla ramai kat situ lepak2 kat tepi ja, cuma ada 2-3 org je dah siap leh berenang2 kuak lentang kat kolam tuh.. fuhh.. kebal betol,, sebb nak tunjuk macho depan family esp hubby hehe I tahan je panas tu.. Mmg panas la sedara sedari.. patutla ramai yang datang pkl 12 ke atas.. kami pegi dalam kul 10 lbh.. tengah menggelegak lagi siap keluar asap lagi dari kolam.. Tapi bila lama2 dah okla, dah stabil dengan badan.. dah lama sangat celup kaki ja, i mula beranikan diri merendam diri kat dalam tu.. Fuh sauna habiss.. berpeluh sakanla.. Mmg bgsla mandi ayer panas ni.. dok berharap dalam hati pas keluar dari kolam ni, harap2 turunla dalam 20kg ka.. hahahaha cuba bayangkan masuk kolam bdn gajah keluar kolam bdn jadik cam cicak kubing hihi jangan harap ler.. Tapi mmg bagusla mandi ayer panas ni sbb leh detoxify bdn.. berpeluh sakan..

Bila dah pkl 12 lbh tu ramai dah galak mandi kuak2 lentang dalam kolam tu.. Yelah dah tak panas sangat tapi I lak masa ni mmg dah menguap nak tidoq ja rasa... Huarrghhh mata dah berat, rasa nak tidoq sebelah kolam tu ja tapi mengingatkan anak yang tido kat bilik tadi I pun bergegas balik ke bilik.. Fuhh rasa ringan sangat badan n tidoq pun sodap.. Hubby tidoq kat wakaf situ ja dengan abg,adik, and sepp i yang lain.. Depa ni kan main lagi pkl 3pg pun dok syokk mandi lagi.. Hubby kata mmg best mandi time tu tapi apakan daya mengingatkan anak n ngantok tahap gaban dah I tak join depa.. Yang paling obvious pas i mandi ayr panas ni, bdn rasa segar, ringan n sedap ja.. Mmg bagusla untuk kesihatan , so I suggest hampa pegila mandi kat hot spring yang ada kat m'sia ni.. Terokaila khazanah negara kita! amboih dah jadik cam duta tourism lak.. Jadik kesimpulannya cuti2 malaysia, cuti rehatkan diri.... semuanya kita ada.. bercuti dalam negara ..la la la la...(=o=)

psst: I ada bake cheese cake semalam, nanti I update k.. senang, tak payah bakar pon sodap!

1 comment:

  1. Nice blog! I like your writing way. I'm doing practice GRE here: masteryourgre.com . I hope it's useful for GRE test takers.

    ReplyDelete