tadi dok godek2 gambar dlam folder my picture.. so terjumpakla gambar trifle yang buat aritu.. sedap sgt and senang ja nak buat.. sesuwai dihidang time ada fam gathering, birth party, tapi yang small2 nye gathering okeh kot.. nak wat kenduri kawen hrmmm tak sesuwai kot.. untuk hidang kat meja beradap ke sesuwaila.. sebagai pemanis mulut.. erm yummiee! jomla cuba buat ni.. senang ja..
Bhn2:
1 kek swiss roll
1 kotak kristal jelly perisa strawberry (i guna cap NONA)
1 tin fruit cocktail
2 tbp tpg kastard
3 tbp gula
3 cwn susu segar/ susu cair
cara2
1) campurkan tepung kastard, gula dan susu segar dan masak shg menggelegak dan pekat, pastu angkat dan biarkan sejuk (*pastikan jgn berketul, kalau berketul2 tambah susu sedikit2.. adjustla kepekatan dia tu sendirik ye)
2) potong kek swiss roll dan susun ke dalam bekas (*kalau nak nampak cantek tu masukkan kat dalam bekas kaca, baru leh nampak full lenght triffle tu)
3) ambil sedikit jus buah cocktail dan sprinkle sikit2 atas kek tadi
4) tuangkan kastard tadi ke atas kekshg rata
5) kemudian taburkan buah dalam cocktail tersebut ke atas kastard
6) bancuh kristal jeli dan tuangkan ke atas buah tadi
7) masukkan dalam peti sejuk
nampak dak 3 layered itu.. wah sooo tempting! |
Add caption |
No comments:
Post a Comment