Wednesday, October 10, 2012

FALL 2012

Salam

The colorful season is here! Alhamdulillah dpt lg merasa keindahan alam pd musim luruh ni. Daun2 bertukar jadi kemerahan.. memang cantik sangat di Kanada sekarang ni. We went to Rockwood, Guelph for picnicking while the tempt reach 6deg. But real feel is like -1deg.. Brrr breezy day! We bundle up like in winter season. But it did'nt stop us to spent our quality time with family and friends while enjoy the beautiful nature. And also it harvest time! We spent our long weekend (holiday for Thanksgiving day) to Chudleigh's Farm, Halton Hills for apple picking. Tapi tahun ni tak semeriah mcm tahun lepas, dapat kutip yang hijau2 je.. nasib baik sedap.. dapatla bwk balik 2beg plastik kan.. =).. Okay lets enjoy the picture!
















Friday, October 5, 2012

One year already maaa..

Salam

Its been one year, to be exact 1 yr and 2 month I've been in Canada. Fuhh how time flies! Rasa mcm semalam ja aye dok sibuk2 nak packing barang nak migrate sementara ke Canada. Acewah. Hmm padahal dalam setahun ni banyaaaaakkkkkk benda dah berlaku. And most obvious dulu datang bertiga sekarang haa amik kau sekarang dah berempat **Hopefully it will remain 4 sekurang2nya sampai aye habis belaja kan kihkih .. Okla dalam setahun ni ape dah berubah lets check it out!

Fall 2011 - Amani pun tecik lagi masa ni alololo
Summer 2012 - Tambah sorang ahli Baby Amru



Dulu kemana2 naik bas uolls 


Sekarang ni alhamdulillah dah ada keta walaupun kecik je syukur
Dulu Hubby tak keja sbb masa tu kan aye dok ngandung la, pastu payah nak cari babysitter untuk Amani.. Sekarang alhamdulillah Hubby dah mula keja part time, bolehla tambah2 duit nak saving untuk balik Malaysia nanti Insyaallah. Alhamdulillah kehidupan family semakin stabil di sini tapi yang tak stabilnya dan masih pending is my study and research life wargghhhh.. Sedih je bila tgk kawan2 kat sini and yang sambung kat tmpt lain, their works are progressing.. Me? ermmm nak kata 20% pun payah sbb masih terkial2 mencari arah tuju research and masih struggle juggling between mommy's for my lil baby and 2yrs todd and Phd student. Its really hard tho, but I have to handle it anyway. 

Sedih, letih, frustrated and you name it, i felt everything. The negativity is surrounding me. But you know what, sesusah mana pun aye rasa dan hadapi, I can still smile, laugh at myself and even make silly jokes. Why? because I have ALLAH, HE knows what best for me, I'm not going to quit or give up easily. There is always a beautiful rainbow after a heavy storm. I believe in that. And you, yes you my loyal reader (kalau adala kan), don't dare to give up if you've been tested. Sesusah seteruk mana pun kita diuji masih ada insan lain yang lebih teruk diuji. Orang beriman pasti diujikan. Jadi banyakkan bersabar dan terus berusaha untuk capai kejayaan. Don't you dare to give up YAZMIN! Go Ibu, Go Ibu yeah yeah  =)

** nukilan ni sebenarnya untuk aye untuk fire up the spirit..  takda kena mengena dengan yang masih hidup atau telah meninggal dunia

 

Thursday, October 4, 2012

Molten Choc Lava Cake

Salam

Bersawang benor blog ni, sbb banyak sangat entri tertangguh.. (Banyak betol dalam draft).. Ehem apa kata aye serikan blog ni dengan manisan.. Acewah.. Dengan harapan nak 'gula2kan' semula blog yang dah hilang kemanisannya ni. Haritu aye adala pegi gathering sempena nak sambut kedatangan 'pengantin baru' ke Kanada ni. Dok berpikir lama apela nak dibawak untuk pot luck. Jengok2 dalam fridge, ada dark choc bar, telur, butter, instant choc cake.. Then wallah.. godek2 dalam my resepi maka terjadilah kek yang sumpah-senang-nak buat-sedap-yang- amat pulak tu.. Maka terhasilla jeng jeng



MOLTEN LAVA CHOC CAKE


Okay nama nak hebat kan, tapi sebenarnya senang je nak buat ni, you can enjoy this cake less than 30min termasuk preparation and baking this cake. Okay cara nak buat in my version lebih kurang mcm ni. 

Bahan-bahan
250g - dark choc/ semi-sweet choc 
6tbsp- butter
3biji telur
1/2 gula halus
3/4 instant choc cake flour

Hiasan
Strawberry
Vanilla Ice cream
Icing sugar

cara buat:
1- Campurkan dark choc n butter- cairkan guna microwave (approx: 1 and half min) atau guna cara double boil- aye guna mwave je, cepat n mudah 
2- Campur telur dan gula and pukul sampai sebati.
3- Campur choc yang dah cair tadi ke dalam 2 dan guna whisk untuk gaul kedua2 bahan
4- Masukkan instant choc cake flour dan  gaul sebati bahan2 tersebut
5- Masukkan ke dalam remekin atau muffin cup, kemudian sejukkan di dalam freezer selama 5min dan bakar pada suhu 180c selama 10min.( pre-heat oven dulu)
6- **Pastikan bake the cake less than 10min untuk dapatkan hasil lava itu ye.. 
7-  serve masa warm- baru ada letupan lava kebabom tu.. Nak makan ngan vanilla ice cream pun sodap..

Okay anak dah melalak nangis tu.. Nantikan update dari aye insyaallah.. k Bye selamat mencuba